Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρόδος - Αναζωπύρωση στο Βάτι - Δύο ενεργά μέτωπα στην Κέρκυρα

Παραμένουν ενεργά μέτωπα στα δύο νησιά με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν από αέρος και από ξηράς για να σβήσουν τις εστίες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όλο το νησί της Ρόδου, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε για ένατη ημέρα.

Εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου, που πλήττεται από την καταστροφική πυρκαγιά, αποφασίστηκε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Το μεσημέρι υπήρξε αναζωπύρωση της φωτιάς στο Βάτι, με το μέτωπο να καίει σε λόφους και δύσβατες περιοχές. 

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός στον ΣΚΑΪ, η ημέρα θα είναι δύσκολη στο νησί καθώς από το απόγευμα αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι. 

Τόνισε παράλληλα ότι στο σημείο επιχειρούν 4 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και ένα συντονιστικό. Παράλληλα υπάρχει βοήθεια και από ευρωπαίους πυροσβέστες από τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, ενώ οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν.

Δύο ενεργά μέτωπα στην Κέρκυρα - Δεν απειλούν οικισμούς

Την ίδια ώρα, σε δύο ενεργά μέτωπα, σε δύσβατες περιοχές, δίνουν σήμερα μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες και εθελοντές στην Κέρκυρα.

Παράλληλα από το πρωί επιχειρούν και εναέρια μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πυρκαγιά, καθώς υπάρχει ο φόβος μεγάλης αναζωπύρωσης με την αλλαγή του καιρού το απόγευμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένονται να φυσήξουν βορειοδυτικοί άνεμοι στην περιοχή.

Μετά τις δύσκολες ώρες που έζησαν οι κάτοικοι στις Λούτσες, το Σύκι και την Ημερολιά, σήμερα επιστρέφουν στα σπίτια τους όλοι ηλικιωμένοι οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί. Οι νεότεροι κάτοικοι είχαν μείνει στους οικισμούς και ήταν μεγάλη η βοήθεια που προσέφεραν στους πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά στην Β.Α Κέρκυρα, δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα εθελοντισμού σε όλο το νησί. Ευαισθητοποιημένοι πολίτες κάθε ηλικίας και με ό,τι μέσον διαθέτει ο καθένας, καταφθάνουν από χθες στα επίμαχα σημεία για να βοηθήσουν, ενώ σε όλα τα χωριά δημιουργούνται ομάδες πολιτών για να περιπολούν μέρα νύχτα στην περιοχή τους.

Η δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας κατηγορηματικά επισημαίνει πως η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Πηγή: skai.gr