Σαρηγιάννης σε ΣΚΑΪ: Ήπια αυξητικό το ιικό φορτίο στη χώρα - Από 18 Απριλίου αποκλιμάκωση

Για κλιμάκωση των στοιχείων της πανδημίας έως τις 17 με 18 Απριλίου, έκανε λόγο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα»

Εξήγησε ότι η αύξηση κρουσμάτων πανελλαδικά είναι πιο ήπια, δεν έχει την ίδια ταχύτητα με το προηγούμενο διάστημα ωστόσο θα παραμείνει αυξητική. Για την Αττική είπε ότι βρισκόμαστε σε φάση διακύμανσης με υψηλό επίπεδο κρουσμάτων, ενώ για την Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Θα φοβηθώ να πάω το Πάσχα στο χωριό

Με αυτό το δεδομένο ότι η χώρα θα βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης έως τα μέσα Απριλίου και σε αποκλιμάκωση από τις 18 Απριλίου, ένας απλός υπολογισμός «συν δέκα ημέρες» δείχνει ότι οι ανάγκες σε ΜΕΘ θα κορυφωθούν στις 28 Απριλίου, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο καθηγητής τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά θα φοβηθεί να πάει στο χωριό το Πάσχα, όταν γνωρίζει ότι εάν συμβεί κάτι, δεν θα υπάρχει εύκολα η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί στα νοσοκομεία.

«28 Απριλίου είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Εγώ λοιπόν σαν πατέρας -και αν είναι όλα καλά οικογενειακά, κι εγώ θα ήθελα να μπορώ να μετακινηθώ για προσωπικούς λόγους. Ειλικρινά θα φοβηθώ όταν βλέπω πως αν συμβεί κάτι, δεν υπάρχει εύκολα δυνατότητα στα νοσοκομεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εγώ θα φοβηθώ να πάω στο χωριό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με τα Λύκεια

Για την επιστροφή των μαθητών του Λυκείου στις τάξεις τους, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι από τη στιγμή που είναι πραγματικά ανάγκη για αυτά τα παιδιά να ολοκληρώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία για να δώσουν εξετάσεις, τότε είναι μονόδρομος το άνοιγμα των Λυκείων.

Πρόσθεσε ότι για τεχνικούς λόγους δεν γίνεται να γίνουν δια ζώσης μαθήματα μόνο στη Γ’ Λυκείου αλλά θα πρέπει να ανοίξουν και οι δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου.

Τόνισε ότι το «κλειδί» είναι τα self test, υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει σωστά, δηλαδή να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία και η Πολιτεία και το Κράτος να μπορούν να διαχειριστούν το «κύμα» όσων θα βγουν θετικοί που θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα. «Αν αυτό λειτουργήσει θα αρχίσουμε γρήγορα να έχουμε αποσυμπίεση», σημείωσε ο καθηγητής.

Πηγή: skai.gr