Σαν σήμερα το 1969: Εγκαινιάζεται το υπερσύγχρονο «ανατολικό» αεροδρόμιο στο Ελληνικό

Το «Ανατολικό» κατέφθασε αεροπορικώς «Η θεία από το Σικάγο», Γεωργία Βασιλειάδου και η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον μουσάτο συνοδό της από το Λονδίνο, στην ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια»

Στις 30 Μαΐου του 1962, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θέτει τον θεμέλιο λίθο του Ανατολικού αεροδρομίου Ελληνικού - του σύγχρονου αεροσταθμού επιβατών του εξωτερικού - που είχε σχεδιαστεί από τον διάσημο Αμερικανοφινλανδό αρχιτέκτονα Έερο Σάαρινεν.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σαν σήμερα, το 1969. Με τα εγκαίνια του Ανατολικού, ο «δυτικός» σταθμός έμεινε μόνο για τις πτήσεις εσωτερικού, με την Ολυμπιακή Αεροπορία. 

Το «Ανατολικό» ήταν το στολίδι της Ελλάδας ενώ πλάνα του υπάρχουν σε πολλές ελληνικές ταινίες: Εκεί κατέφθασε αεροπορικώς «Η θεία από το Σικάγο», Γεωργία Βασιλειάδου και η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον μουσάτο συνοδό της από το Λονδίνο, στην ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια». 

Επίσης, το 1986 ο σκηνοθέτης Μέναχεμ Γκολάν χρησιμοποίησε τον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου, για να αναπαραστήσει έναν Λιβανέζο τρομοκράτη να βγαίνει από ένα ταξί, στην ταινία του, The Delta Force.

Το τελευταίο αεροσκάφος που αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού ήταν ένα Boeing 737 των Ολυμπιακών Αερογραμμών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Έπειτα από τον τερματισμό λειτουργίας του το 2001, το Αεροδρόμιο του Ελληνικού παραμένει κλειστό καθώς ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας "Ελευθέριος Βενιζέλος" αποτελεί πλέον το κεντρικό αεροδρόμιο των Αθηνών. 

Πηγή: skai.gr