Σάμος-Σεισμός: Μετασεισμοί, 3 τσουνάμι, τραυματισμοί, ζημιές σε σπίτια, δρόμους (pics,vid)

Σοβαρές ζημιές σε κτίρια και στο οδικό δίκτυο της Σάμου, αλλά και τραυματισμοί πολιτών, προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμός των 6,7 Ρίχτερ στο Αιγαίο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 19 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου, το εστιακό βάθος του στα 10 χιλιόμετρα και ήταν καταστροφικός κυρίως στη γειτονική Τουρκία.

Στη Σάμο εννέα άτομα τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Σάμου. Μεταξύ τους ένα αγόρι 14ων ετών που είναι πολυτραυματίας και θα διακομιστεί στην Αθήνα στο νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού". Δεν κινδυνεύει η ζωή των υπόλοιπων οκτώ τραυματιών.

Νωρίτερα 10 άτομα προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου για τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Δεν υπάρχει καμία κατάρρευση κτιρίου αλλά μόνο ζημιές σε κτίσματα, ενώ δεν υπήρξε καμία κλήση για απεγκλωβισμό πολιτών, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Παλαιά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές στο Καρλόβασι και στο Βαθυ της Σάμου, και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού. 

Στο Βαθύ σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα μετά το σεισμό λόγω μικρών τσουνάμι.

“Υπάρχει ένα τρίτο τσουνάμι, έχει πλημμυρίσει όλη η πόλη στο Βαθύ», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου, Σταμάτης Φιλίππης. Πρόσθεσε ότι κατά το πρώτο τσουνάμι προκλήθηκαν πολλές ζημιές καθώς ήταν ανοιχτά όλα τα καταστήματα και πως αυτή την ώρα ο κόσμος έχει κατευθυνθεί σε υψηλότερα σημεία του νησιού.

Ειδοποίηση στους κατοίκους

Εστάλησαν δύο ειδοποιήσεις μέσω του συστήματος 112, το ένα προς όλους τους κατοίκους του βορειοανατολικού Αιγαίου και το δεύτερο μόνο στους κατοίκους της Σάμου. Καλούνται οι πολίτες να μένουν μακριά από την παραλία και να απομακρινθούν από κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Η σεισμική ακολουθία θα είναι μεγάλη κατά το επόμενο 48ωρο και την επόμενη εβδομάδα, προειδοποίησε ο Κώστας Παπαζάχος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Τόνισε ότι αν και μικρότερου μεγέθους οι μετασεισμοί μπορεί να έχουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή της Σάμου.

Κυβερνητικό κλιμάκιο εσπευσμένα στη Σάμο

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών. Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Στη Σάμο έχουν φτάσει 10 μηχανικοί για να ξεκινήσουν αυτοψίες σε κτίρια. Αύριο Σάββατο, θα μεταβούν στο νησι και μηχανικοί με εξειδίκευση στις λιμενικές υποδομές.

Επίσης, στη Σάμο μεταβαίνουν διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

 

 

Πηγή: skai.gr