Ναυάγιο στη Ρόδο: Σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των αγνοούμενων - Δείτε βίντεο

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ), όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της ευρείας επιχείρησης.  

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των αγνοούμενων μεταναστών, η οποία λαμβάνει χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου. Το πρωί οι δυνάμεις διάσωσης κατάφεραν να διασώσουν 29 άτομα, ωστόσο έκτοτε δεν έχει βρεθεί κάποιος άλλος ναυαγός. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι στο πλοιάριο επέβαιναν περί τα 80 άτομα, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη λέμβο βρίσκονταν περίπου 60.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, επισκέφθηκε, σήμερα Τετάρτη, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ), όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της ευρείας επιχείρησης.

Χαρδαλιάς


Στην επιχείρηση διάσωσης οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με το Αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ το οποίο μετέβη άμεσα στην περιοχή και έχει αναλάβει καθήκοντα «On Scene Commander» (OSC), με το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων  ΡΟΥΣΣΕΝ, με τρία Ελικόπτερα (1 S-70 , 1 Super Puma και 1 AB - 205) και 1 UAV HERON, ενώ έχει κληθεί και προσεγγίζει την περιοχή και η Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, παρουσία τόσο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όσο και του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, συνεχάρη τα στελέχη του Κέντρου για την αποτελεσματική διαχείριση και συντονισμό και αυτού του περιστατικού και τους ευχαρίστησε για το συνολικό έργο που με αφοσίωση και ζήλο καθημερινά επιτελούν για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών.

Στο σημείο όπου διεξάγεται η έρευνα, έχουν σπεύσει δύο ακταιωροί της τουρκικής ακτοφυλακής. Πηγές αναφέρουν στον ΣΚΑΪ, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν τον πλήρη έλεγχο και δικαιοδοσία του περιστατικού ως ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης και κανένα από τα πλοία πού βρίσκονται στην περιοχή δεν ακούν τυχόν οδηγίες που μπορεί να δίνονται από τα τουρκικά σκάφη.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Κοκκαλάς ανέφερε ότι οι περισσότεροι εκ των διασωθέντων είναι Αφγανοί ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν Ιρακινοί και Ιρανοί ενώ όλοι είναι άνδρες. Ανέφερε μάλιστα ότι πολλοί από αυτούς δεν φορούσαν σωσίβια. Κατά δήλωση τους ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αττάλεια της Τουρκιάς και είχαν προορισμό την Ιταλία.

Χαρδαλιάς

"Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, άλλα και εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια έρευνας και διάσωσης, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες, 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου ύστερα από τη βύθιση σκάφους που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία. Έχουν ήδη περισυλλεγεί 29 συνάνθρωποι μας και οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί καθημερινό μέλημα και απόλυτη προτεραιότητά μας. Τα δύο τελευταία χρόνια, σε 145 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχουν διασωθεί πάνω από 6000 άτομα. Όπως πάντα, έτσι και σήμερα, η Ελλάδα, σώζει ζωές στο Αιγαίο" δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. 

Πηγή: skai.gr