Κλείσιμο

Κάθειρξη 26 ετών σε Τούρκο που μετέφερε μετανάστες σε Κάλυμνο και Κω

Παράλληλα του επιβλήθηκε πρόστιμο 13.000 ευρώ- Είχε κρύψει τους μετανάστες στο αμπάρι ιστιοφόρου

Συνολική ποινή κάθειρξης 26 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 13.000 ευρώ επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 49χρονο Τούρκο, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2018, έκρυψε 12 αλλοδαπούς στο αμπάρι ιστιοφόρου σκάφους και αφού τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια, αποβίβασε τους μισούς στην Κάλυμνο και τους υπόλοιπους στην Κω!

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον αλλοδαπό το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 6 ετών και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 26 ετών (θα εκτίσει βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 13.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο 49χρονος Τούρκος είχε κριθεί ένοχος και πρωτόδικα για την υπόθεση αυτή, στις 8 Απριλίου 2019, από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, και του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, καθώς και έξι μήνες φυλάκιση και 1.500 ευρώ για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Δηλαδή στον 49χρονο είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 30 ετών και φυλάκιση 2 μηνών (εκτιτέα τα 25 έτη), καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 80.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ο αλλοδαπός είχε ωστόσο ασκήσει έφεση η οποία εξετάστηκε χθες από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο καταφέρνοντας να μειώσει την ποινή του.

Σημειώνεται πως ο 49χρονος Τούρκος κατηγορούνταν ότι είχε κάνει ακόμη μία μεταφορά τον Σεπτέμβριο του 2018, για την οποία όμως το πρωτόδικο  δικαστήριο τον είχε κρίνει αθώο και είχε καταδικαστεί μόνο για τους 12 αλλοδαπούς που μετέφερε στις 12 και 13 Οκτωβρίου σε Κάλυμνο και Κω αντίστοιχα.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, όλα ξεκίνησαν πρωινές ώρες του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου 2018, όταν αρχικά εντοπίστηκαν έξι αλλοδαποί στην Κάλυμνο να έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Όπως προέκυψε από την προανάκριση που έκαναν οι Λιμενικοί της Καλύμνου,  οι αλλοδαποί ήταν κρυμμένοι σε ιστιοφόρο σκάφος με όνομα “DEEP RISE” σημαίας Τουρκίας.

Το δε ιστιοφόρο, είχε καταπλεύσει μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 12 Οκτωβρίου 2018 στο λιμάνι της Καλύμνου, ακολουθώντας νόμιμες διαδικασίες για την είσοδό του εκεί, κατά τη συνθήκη Schengen.

Στη συνέχεια και έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των Λιμενικών Αρχών Καλύμνου και Κω, εντοπίστηκε το “DEEP RISE” από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, να πλέει με κατεύθυνση την Κω με τον ίδιο κυβερνήτη, καθώς και με έξι (06) επιπλέον άτομα κρυμμένα στο εσωτερικό του σκάφους!

Το ιστιοφόρο σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κω με τη συνδρομή δύο περιπολικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ κατά τη διάρκεια του πλου ο κυβερνήτης αποπειράθηκε να μεταβάλει την πορεία του κατευθυνόμενος προς τις απέναντι ακτές, γεγονός που αποφεύχθηκε με τις κατάλληλες ενέργειες των πληρωμάτων των περιπολικών σκαφών.


 

Πηγή: rodiaki.gr