Ριζική ανάπλαση των προσφυγικών Μοσχάτου-Ταύρου

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την ανάπλαση είναι φυσικά και ψυχρά, δεν ανακλούν τη θερμότητα και το φως και συντελούν στη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας του χώρου, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο ευνοϊκό μικροκλίμα

Στη ριζική ανάπλαση της συνοικίας των προσφυγικών του Ταύρου προχωρά ήδη η δημοτική Αρχή, μ' ένα έργο προϋπολογισμού 4.831.484,78 εκατ. ευρώ και με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η παρέμβαση απλώνεται σε έκταση, προβλέπει βιοκλιματική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, περιβαλλοντική προστασία και αισθητική ανάδειξη της περιοχής, με στόχο τη γενικότερη αναβάθμισή της.

Μεταξύ άλλων η ανάπλαση στα προσφυγικά περιλαμβάνει:

- Δημιουργία κοινόχρηστου χώρου ξεκούρασης, με στέγαστρα και τμήμα για εκδηλώσεις, ενεργειακά παγκάκια και λοιπό σύγχρονο αστικό εξοπλισμό (έκτασης 1.480,71 τμ).

- Δημιουργία χώρου υπαίθριας άσκησης με τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής (έκτασης 1.598 τμ).

- Νέα παιδική χαρά με ειδικό δάπεδο και σύγχρονο εξοπλισμό με πιστοποιημένα προϊόντα, που πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας (έκτασης 1.013,62 τμ).

- Διαδρόμους κίνησης, τόσο περιμετρικά όσο και στο εσωτερικό της περιοχής (έκτασης 394,75 τμ).

- Διαμόρφωση χώρου για πλήρη και ασφαλή πρόσβαση ΑμεΑ.

- Εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης τεχνολογίας led.

- Προμήθεια φυτικού και αρδευτικού δικτύου με πιστοποιημένα υλικά τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και λειτουργία νέων σιντριβανιών.

- Ενίσχυση του πρασίνου με ανθοφόρα δέντρα και θάμνους ενδημικά της περιοχής και ανθεκτικά στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (έκτασης 14.177,95 τμ).

 - Διαμορφώσεις πλατειών Ατταλείας και Παναγίτσας.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την ανάπλαση είναι φυσικά και ψυχρά, δεν ανακλούν τη θερμότητα και το φως και συντελούν στη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας του χώρου, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο ευνοϊκό μικροκλίμα. Έτσι, οι περιβαλλοντικές συνθήκες που δημιουργούνται επιδρούν θετικά στην ενεργειακή απόδοση των γειτονικών κτιρίων.

«Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των κατοίκων και της κοινωνίας του Ταύρου, εργασθήκαμε μεθοδικά, υποβάλλαμε μελέτες, ζητήσαμε και πετύχαμε τη χρηματοδότηση για το έργο της ανάπλασης της περιοχής των προσφυγικών στον Ταύρο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μία παρέμβαση που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός φυσικού χώρου αναψυχής και ξεκούρασης των κατοίκων και των παιδιών, με όργανα υπαίθριας άσκησης, σύγχρονη παιδική χαρά, σιντριβάνια και χώρους εκδηλώσεων. Διασφαλίσαμε την πρόσβαση των ΑμεΑ και ενισχύσαμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής, προκειμένου να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά και αισθητικά».

Πηγή: skai.gr