Ρεπορτάζ ΣΚΑΪ- Νέος δακτύλιος: Τι αλλάζει - Σχέδιο για «πράσινο» φόρο στα ρυπογόνα - Τα «προνόμια»

Τις εικόνες του ατελείωτου μποτιλιαρίσματος στους δρόμους της Αθήνας προσπαθεί να εξαλείψει η επιστροφή του δακτυλίου στις 25 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Επέκταση του δακτυλίου, ειδικό τέλος για τα παλιά ρυπογόνα οχήματα , κατάργηση των αδειών εξαίρεσης, και ελεύθερη κυκλοφορία των ηλεκτρικών - υβριδικών αυτοκινήτων είναι μερικές από τις νέες παραμέτρους που καθιστούν τον δακτύλιο της Αθήνας πιο "καθαρό" και την κίνηση λιγότερο βασανιστική, σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου μεταφορών. 

«Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα τα οποία εξαιρούνται από το δακτύλιο. Αυτό θα λήξει. Ο μόνος τύπος αυτοκινήτων που θα εξαιρούνται θα είναι τα ηλεκτρικά, για αυτό θα το ονομάσουμε "καθαρός δακτύλιος"» ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

"Κάποιοι θα έχουν προνόμια." 

Μεταξύ των προνομίων που εξετάζονται -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ- είναι όσοι έχουν 3 άτομα και πάνω στο όχημα να μπορούν να οδηγούν και στις λωρίδες λεωφορείων ενώ κίνητρα θα δοθούν και σε όσους μοιράζονται το όχημα τους με άλλους οδηγούς για τις μετακινήσεις

Σημαντική μείωση των ρύπων στο κέντρο αναμένουν οι περιβαλλοντολόγοι. 

Παράλληλα πρόταση των συγκοινωνιολόγων είναι η δημιουργία ένός Ενιαίου Παρατηρητήριου Μεταφορών στην Αττική που θα διαχειρίζεται τα θέματα του κυκλοφοριακού στην πρωτεύουσα. 

Πηγή: skai.gr