Κλείσιμο

Rafale και αμερικανικά F-16 στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου- Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων

Με τη συμμετοχή τμημάτων από συμμαχικές χώρες θα πραγματοποιηθεί φέτος η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μάρτιου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Μάλιστα, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ίδια πρόσθεσε ότι έχουν προσκληθεί και αναμένεται να έρθουν στις 24 Μαρτίου ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και o πρωθυπουργός της Ρωσίας Mikhail Mishustin, με τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις,  καθώς και ο πρίγκιπας της Ουαλίας, διάδοχος του Βρετανικού θρόνου, Κάρολος.
     
«Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που προκαλεί η έκρηξη της πανδημίας  στην Γαλλία, ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, δεν θα μπορέσει να παραστεί και τη φίλη χώρα θα εκπροσωπήσει η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί», επισήμανε η κ. Πελώνη.
 
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, 24ης Μαρτίου, στο ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου θα γίνει ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των προσκεκλημένων ηγετών με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρατεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημο δείπνο στους υψηλούς προσκεκλημένους. 
 
Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία  περιορισμένου αριθμού  μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του  Άγνωστου Στρατιώτη και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών. 
 
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση, στην οποία θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. «Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η παρέλαση θα γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό -όπως και κάθε πολίτης- θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την ΕΡΤ. Η μετάδοση θα εμπλουτίζεται με πλάνα από τη σύγχρονη πόλη και τα ιστορικά της μνημεία. 
 

Πηγή: skai.gr