Πυροσβεστική: Συνολικά 422 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων, έως σήμερα το πρωί, λόγω της κακοκαιρίας

Οι κλήσεις αυτές αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία

Συνολικά 422 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, έως και σήμερα στις 6 το πρωί, λόγω της εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων, συνοδεία ισχυρών ανέμων, με χαλαζοπτώσεις, καθώς και με χιονοπτώσεις.

Οι κλήσεις αυτές αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

* Στην Περιφέρεια Αττικής, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε   210 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 127 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες και μεταφορές ατόμων, κυρίως οδηγών, προς ασφαλή σημεία

* Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έλαβε  25 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 23 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων

* Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έλαβε 50 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 29 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων

* Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο) έλαβε 100 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 52 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων

* Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έλαβε 15 κλήσεις,  ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 8 περιπτώσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων

* Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έλαβε 22 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 14 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τα επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται να εκδηλωθούν έως και σήμερα Παρασκευή (27-01-2023).

Συγκεκριμένα:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των παραπάνω περιοχών και όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Τέλος, η Πυροσβεστική απευθύνει ισχυρή σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές.

Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και τους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: skai.gr