Πυρκαγιές-Αττική: Δύσκολη νύχτα για Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Μαλακάσα-Καίγονται σπίτια

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση σε Θρακομακεδόνες και Βαρυμπόμπη, με τη πύρινη λαίλαπα να κινείται προς τον Ωρωπό. Καλύτερα τα πράγματα στη Μαλακάσα.

Τα δύο μέτωπα της μεγάλης φωτιάς έχουν περικυκλώσει τους δύο οικισμούς, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη προκειμένου να διασώσουν περιουσίες και πολύτιμη δασική έκταση.

Η Πολιτική Προστασία έχει ήδη στείλει μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των δύο περιοχών, προκειμένου να απομακρυνθούν και να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Οι εξελίξεις είναι δραματικές. Στις φλόγες οι πρόποδες της Πάρνηθας, όπου οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν περιορίσει κάπως την ορμή με την οποία κινούνταν η πυρκαγιά κατακαίοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Η πύρινη λαίλαπα ωστόσο, εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ από την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι αυτή τη στιγμή κυρίως βορειοανατολικά των Θρακομακεδόνων, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εστίες σε διάφορες περιοχές, όπως και η Βαρυμπόμπη.

Η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνιχτική. Πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν ολονύχτια μάχη για να κατασβήσουν τη πυρκαγιά. Άπαντες περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας όπου και θα επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα στη μάχη της κατάσβεσης.

Στάχτη έχουν γίνει σπίτια και οχήματα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων οι εντάσεις των ανέμων αναμένεται να ενταθούν.

Η εικόνα στη Μαλακάσα αυτή τη στιγμή (05.30πμ), σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ είναι αρκετά καλύτερη, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή λόγω της φοράς του ανέμου.

Δίνεται μάχη από τους Πυροσβέστες για να μη φτάσει η φωτιά στον Ωρωπό. Με τη συνδρομή και του στρατού, οι πυροσβέστες άνοιξαν αντιπυρικές ζώνες για να εμποδίσουν τη φωτιά και περιμένουν τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας. Έχουν ήδη εκκενωθεί οι οικισμοί. Υπάρχουν μικρές μικρές εστίες φωτιάς στη Μαλακάσα, και δεν φυσάει ο άνεμος για να μεταφέρει τις καύτρες.

Στους Θρακομακεδόνες επικράτησε πανικός καθώς μέσα σε λίγα μόλις λεπτά η φωτιά έφτασε και καίει τα πρώτα σπίτια.

Έκκληση στους πολίτες που είναι στις περιοχές στις οποίες έχει διαταχθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική να φύγουν από τα σπίτια τους, απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός. Επιβεβαίωσε πως υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν ανταποκριθεί στις ειδοποιήσεις για εκκένωση, αναφερόμενος στους Θρακομακεδόνες και στη Βαρυμπόμπη.

Γνωστοποίησε ότι ζήτησε να ενεργοποιηθεί εκ νέου το 112 για τους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη και προσέθεσε πως η Πυροσβεστική στο μέτρο του δυνατού θα στείλει κι άλλα οχήματα σε αυτές τις δύο περιοχές.

Νωρίτερα, προληπτική εντολή εκκένωσης της Πυροσβεστικής δόθηκε για το Μήλεσι, τη Μαυροσουβάλα, το Μπάφι, το Λεβίδι και το Μαρκόπουλο. Η Μαλακάσα έχει ήδη εκκενωθεί από νωρίς.

Οι πολίτες καλούνται να πάνε προς την θάλασσα, δηλαδή προς την Σκάλα Ωρωπού. Σημειώνεται ότι η περιοχή της Βαρυμπόμπης, όπως και οι Θρακομακεδόνες έχουν εκκενωθεί, καθώς το απόγευμα εστάλη σχετικό μήνυμα από το 112.

Σημειώνεται ότι στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων 1 συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Καίγονται σπίτια στους Θρακομακεδόνες

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στους Θρακομακεδόνες. καθώς τα πρώτα σπίτια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες στην Δημητρίου Πολιορκητού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, περίπου τρία με τέσσερα σπίτια έχουν γίνει παρανάλωμα πυρός ενώ στις φλόγες τυλίχτηκαν και αυτοκίνητα.

Υπάρχει μόλις ένα όχημα της Πυροσβεστικής που επιχειρεί στη περιοχή για να σβήσει τη φωτιά επειδή δυστυχώς είναι πολλές οι εστίες και η ατμόσφαιρα αποπνιχτική.

Επικρατεί «βροχή» από καύτρες στην ατμόσφαιρα. Δεν υπήρχε δυνατότητα να έρθει και δεύτερο όχημα της Πυροσβεστικής καθώς είναι πολλές οι εστίες στη περιοχή.

Δυστυχώς η φωτιά έχει πάει και σε άλλα σημεία στη περιοχή. Με το πρώτο φως της ημέρας θα γίνει η αποτίμηση των σπιτιών που έχουν καεί.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν άνιση μάχη με τον χρόνο για να περιορίσουν τις φλόγες και να σώσουν ότι μπορούν.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ από μαρτυρίες κατοίκων, η πυρκαγιά είχε φτάσει στα πρώτα σπίτια και είχε αρχίσει να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της.

Όχημα της Πυροσβεστικής κινήθηκε σε ένα σπίτι μετά από τηλεφώνημα κατοίκου που είπε πως η φωτιά έχει φτάσει στην αυλή του σπιτιού του.

Οι φλόγες είναι δυνατές λόγω του αέρα, η κατεύθυνση του οποίου αλλάζει συνεχώς και ουδείς γνωρίζει προς τα που θα κινηθεί.
Ακούγονται σειρήνες από τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής, ενώ ένας τεράστιος μαύρος καπνός έχει καλύψει τη περιοχή.

Οι αρχές ειδοποιούν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τη περιοχή, καθώς η φωτιά αλλάζει τη φορά της συνεχώς.

Μάχη να μην περάσει η φωτιά στον Ωρωπό

Εν τω μεταξύ η φωτιά που καίει στη Μαλακάσα κατευθύνεται προς τον Ωρωπό. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μεγάλη μάχη στη Μαλακάσα καθώς στην κρίσιμη χαράδρα που βρίσκεται στον κυκλικό κόμβο Μαρκοπούλου, προς τα δεξιά όπως βγαίνουμε για Ωρωπό, οι πυροσβέστες λένε πως αν περάσει η φωτιά στο δάσος, τα πράγματα θα είναι ανεξέλεγκτα.

Οι άντρες της Πυροσβεστικής καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, η πύρινη λαίλαπα να μην περάσει από το συγκεκριμένο σημείο. Το μέτωπο ήταν μικρότερο νωρίτερα, αλλά όλα άλλαξαν μέσα σε πέντε μόλις λεπτά. Πυροσβέστες και εθελοντές κατεβαίνουν στο σημείο να ελέγξουν τη κατάσταση και στη συνέχεια επιχειρούν με τις μάνικες.

Νωρίτερα, πέρασε την Εθνική Οδό το πύρινο μέτωπο στο ύψος της Μαλακάσας, μετά κι από την αναζοπύρωση που προκλήθηκε λόγω των πολλών σπινθήρων.

Αστυνομικοί με πυροσβεστήρες στα χέρια, πυροσβέστικές δυνάμεις και εθελοντές δίνουν μάχη να μην περάσει η φωτιά στην απέναντι πλευρά της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο, με τη βοήθεια μηχανημάτων προσπαθούν να φτιάξουν αναχώματα για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς

Εικόνες αποκάλυψης καταγράφονται στη Βαρυμπόμπη με το πύρινο μέτωπο να εξαπλώνεται συνεχώς.. 

Η φωτιά εκτείνεται σε τέσσερα μέτωπα.

Το μέτωπο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν κάψει σπίτια και φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας, ενώ από την άλλη πλευρά καίνε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνονται προς Καλέτζι.

Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.

Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του είναι το τρίτο μέτωπο στις Αφίδνες που φτάνει μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Μεγάλη ανησυχία όμως, προκαλεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα πάνω από το νεκροταφείο των Άνω Λιοσίων, η φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση καίει αυτή την ώρα δασική περιοχή στη βουνοκορφή του Ποικίλου όρους και απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.

Εκκενώσεις περιοχών

Προληπτική εντολή εκκένωσης της πυροσβεστικής, έχει δοθεί, όπως ενημέρωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, για το Μήλεσι, τη Μαυροσουβάλα, το Μπάφι, το Λεβίδι και το Μαρκόπουλο.

Η Μαλακάσα έχει ήδη εκκενωθεί.

Οι πολίτες καλούνται να πάνε προς την θάλασσα, δηλαδή προς την Σκάλα Ωρωπού.

Σημειώνεται ότι η περιοχή της Βαρυμπόμπης, όπως και οι Θρακομακεδόνες έχουν εκκενωθεί, καθώς το απόγευμα εστάλη σχετικό μήνυμα από το 112.

 

Πηγή: skai.gr