Πυρκαγιά - Εύβοια: Εκκενώνονται και οι οικισμοί Ροβιές και Παλαιοχώρι

Ανεξέλεγκτη μαίνεται από χθες Τρίτη η πυρκαγιά και στην περιοχή Μυρτιά στη Λίμνη Ευβοίας. Εκκενώνονται και οι οικισμοί Ροβιές και Παλαιοχώρι. Οι Ροβιές είναι παραθαλάσσιο χωριό του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οικισμός στον Δήμο, μετά το Μαντούδι και τη Λίμνη. 

Με μήνυμα του 112 οι κάτοικοι στους δύο οικισμούς καλούνται να εκκενώσουν προς Αιδιψό. 

Πριν λίγο οι πυροσβέστες είδαν τεράστιες φλόγες να κυκλώνουν το χωριό Δαμιά ενώ τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται σε όλα τα σημεία ανεξέλεγκτα κυκλώνοντας οικισμούς και εγκλωβίζοντας ανθρώπους και πυροσβέστες που δίνουν μία Τιτάνια μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία, καθώς έχει διακοπεί η κυκλοφορία ανάμεσα στα χωριά Δαμιά και Παλαιοχώρι. Τα τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν να ρίχνουν τόνους νερού αλλά τα μέτωπα είναι πολλά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα είναι συνεχείς.

Εκκενώθηκαν συνολικά 12 χωριά. Η κατάσταση είναι κρίσιμη στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στον Δρυμώνα, το οποίο έχει κυκλωθεί από τις φλόγες που απέχουν λιγότερο από 400 μέτρα. Τα τρία πύρινα μέτωπα είναι πολύ απλωμένα σε έκταση, δυσχεραίνοντας το έργο της πυροσβεστικής. 

Μιλώντας νωρίτερα για την Εύβοια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι επιχειρούν 95 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρα, 35 οχήματα και από αέρος περιοδικά 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. 

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η αλλαγή φοράς των ανέμων σε Βορειανατολικούς "δημιουργεί νέα δεδομένα". 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε νωρίτερα άλλο μήνυμα στους κατοίκους μέσω του 112. 

"Αν είστε στους οικισμούς Κούλουρος ή Μαρούλι Ευβοίας εκκενώστε προς Ιστιαία" ήταν το μήνυμα της ΓΓΠΠ. Έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί, και έχουν καεί πάνω από 20.000 στρέμματα, δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από οικισμούς.  

Για τεράστιο πύρινο μέτωπο περιμετρικά της λίμνης της Εύβοιας, μήκους 12 με 13 χιλιομέτρων, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης. 

Ο κ. Τσαπουρνιώτης ζήτησε ενίσχυση των δυνάμεων της πυροσβεστικής και ειδικά των εναέριων, αναφέροντας ότι επιχειρούν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ επιχειρεί και το ρωσικό αεροσκάφος Beriev. 

Τουλάχιστον 150 σπίτια έχουν καεί μέχρι στιγμής στο δήμο Μαντουδίου στην Εύβοια δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αργύρης Λιάσκος, κάνοντας παράλληλα εκκλησιά για εναέρια μέσα καθώς η φωτιά συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη. 

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού σήμερα στις 6.30 το πρωί αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».

 «Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του δασαρχείου, της περιφέρειας και του δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ