Πύρινος εφιάλτης στην Πάρνηθα: Μάχη να σωθούν σπίτια και ο Εθνικός Δρυμός - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες -  «Έχει φύγει η φωτιά από τον αστικό ιστό και μία μικρή εστία φωτιάς βρίσκεται μέσα στον Εθνικό δρυμό σε μια χαράδρα», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών - Κάηκαν σπίτια σε περιοχές του Μενιδίου 

Στην Πάρνηθα βρίσκεται η πυρκαγιά που καίει από χθες το πρωί στην περιοχή της Φύλης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να μην επεκταθεί περαιτέρω. Στο περασμά της η φωτιά έκαψε σπίτια σε περιοχές του Μενιδίου ενώ προληπτικά εκκενώθηκε το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα.

«Έχει φύγει η φωτιά από τον αστικό ιστό, δεν κινδυνεύει κανένας και μια μικρή εστία φωτιάς βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό σε μια χαράδρα που υπάρχει στο δυτικό κομμάτι του βουνού. Νομίζω ότι αν συνεχίσουν να πνέουν ασθενείς άνεμοι θα έχουμε καλύτερο βράδυ από το χθεσινό», δήλωσε στον ΣΚΑΙ, λίγα λεπτά πριν τις 18.00 το απόγευμα, ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών, Μιχάλης Βρεττός. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι σιγά σιγά επιστρέφουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους και πως «έχει γίνει τρομερή δουλειά» από τα εναέρια μέσα και τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού έκρυψε τον ήλιο. Βίντεο που εξασφάλισε ο ΣΚΑΪ δείχνει το μέγεθος του μετώπου στην περιοχή:

Πάρνηθα

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Πάρνηθα, ιδιαιτέρως για τις επόμενες ώρες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα. «Όλες μας οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην ανάσχεση του πύρινου μετώπου», είπε και προσέθεσε ότι «συνεχίζεται η υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών μας, των εθελοντών πυροσβεστών, των πολιτών στα παράλληλα πύρινα μέτωπα που αντιμετωπίζουμε».

«Όταν ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα, στη Μονή Κλειστών στις 12:00, έγινε αμέσως εκτροπή των εναέριων μέσων για να πραγματοποιήσουν ρίψεις σε μερικά λεπτά της ώρας. Η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή κι όμως η φωτιά λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής επεκτάθηκε. Τα εναέρια μέσα έφτασαν μέσα σε 4-5 λεπτά πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση και τόνισε ότι το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο Χάρτης Επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα.

Μιλώντας στο skai.gr νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι ο αέρας είχε κόψει, ωστόσο η φωτιά δημιούργησε κηλιδώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας οι οποίες δημιούργησαν νέες εστίες φωτιάς ειδικότερα στο βόρειο τμήμα της επιχείρησης της Πυροσβεστικής.

Στο περασμά της η φωτιά έκαψε σπίτια στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου. Οι κάτοικοι, όπως και αυτοί στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και στην Λεφαντώ έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς το κέντρο του Μενιδίου.

Ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ Χρήστος Στρατουλάκος περιέγραψε τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι,  βλέποντας τα σπίτια τους να χάνονται μέσα στις φλόγες.

Μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές για να σωθούν τα σπίτια και στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρώσου, στο Μενίδι. 

Πάρνηθα

Πάρνηθα

Πάρνηθα

Πάρνηθα

Πάρνηθα

Πάρνηθα

Φυλή

Φυλή

Εν τω μεταξύ, συγγενείς 77χρονου άνδρα αναζητούν τα ίχνη του στη Χασιά, καθώς τις τελευταίες ώρες δεν μπορούν να τον εντοπίσουν.

112

Επίσης άλλο μήνυμα εστάλη για εκκένωση της περιοχής Λεφάντω προς το κέντρο των Άνω Λιοσίων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην περιοχή της Φυλής ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

  1. Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα
  2. Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα
  3. Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής
  4. Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης
  5. Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης
  6. Στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «Ermitaz Hall» 
  7. Από τη συμβολή των οδών Φυλής και περιφερειακής Αιγάλεω, ρεύμα προς Άνω Λιόσια
  8. Στη λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Κλειστών» 
  9. Στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη» 
  10. Στη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Νταρδίζας 

lwefantv

Φυλή

Φυλή

Από το πρωί έγινε γνωστό ότι η φωτιά που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι έχει σπάσει στα δύο, με το ένα μέτωπο να κινείται προς Ντάρδιζα, Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο και Αγία Παρασκευή και το άλλο στη Δεκέλεια. 

Επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό.

Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Μενιδίου, Στάθης Τοπαλίδης, έκανε γνωστό ότι εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα, τα οποία προς το παρόν έχουν μεταφεθρεί στο δημαρχείο. 

Φυλή

Φυλή

Φυλή

Φυλή

Φυλή

Φυλή

Φυλή

Πηγή: skai.gr