Κλείσιμο

Τρία τα πύρινα μέτωπα: Κάηκαν σπίτια σε Λαγονήσι και Λουτράκι - Μάχες με τις φλόγες στα Δερβενοχώρια

Μεγάλος κίνδυνος να επεκταθούν οι φλόγες από τα Δερβενοχώρια στην Πάρνηθα - Στόχος να περιοριστεί στην εθνική οδό η φωτιά στο Λουτράκι και να μην περάσει στους οικισμούς νότια

Κλιματική αλλαγή, καύσωνας, ξηρασία, φωτιές... Σε τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκε η μανία της φύσης τη Δευτέρα, με τις μεγαλύτερες καταστροφές να καταγράφονται στην Αττική και δεκάδες πυροσβέστες να δίνουν μάχες για να σώσουν περιουσίες και ζωές.

Στην Αττική, η φωτιά ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή του Κουβαρά και με «πανί» τους δυνατούς ανέμους, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, καλύπτοντας απόσταση 12 χιλιομέτρων, μέσα σε μόλις δύο ώρες. Οι φλόγες έφτασαν πολύ γρήγορα σε κατοικημένη περιοχή στο Λαγονήσι, όπου πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές, ενώ κάποια κάηκαν ολοσχερώς

Στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη βοήθεια και της αστυνομίας, επιχειρούν από σπίτι σε σπίτι, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές στις περιουσίες και να απομακρύνουν ανθρώπους που δεν είχαν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν ότι δόθηκε εντολή για εκκένωση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, ενώ η πιθανότητα μίας αναζωπύρωσης κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι.

Η φωτιά κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες

Δώδεκα χιλιόμετρα μέσα σε μόλις δύο ώρες κάλυψε η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι στην περιοχή του Κουβαρά, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός στη δεύτερη έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα. Παράλληλα, ο κ.Αρτοποιός έκανε γνωστό ότι έχει ήδη προσαχθεί ένα άτομο, αλλοδαπός, ως ύποπτος για την πρόκληση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για έναν 32χρονο από τη Ρουμανία. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ρουμάνος αφέθηκε ελεύθερος.

Οι φλόγες έχουν κάψει και έχουν προκαλέσει ζημιές σε άγνωστο αριθμό σπιτιών και εγκαταστάσεων, ενώ από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή εκκένωσης οικισμών. 

Κάηκαν σπίτια στην Καλλιθέα Λουτρακίου - Μάχη το μέτωπο να μην περάσει την Εθνική Οδό

Τουλάχιστον 10 σπίτια κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην Καλλιθέα Λουτρακίου, κόντρα στην οποία ξέσπασε το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, παρ' ότι άνοιξε η κυκλοφορία στην εθνική οδό.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, κ. Αρτοποιός, «καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς και να μην περάσει την Εθνική Οδό».

Η προσπάθεια της πυροσβεστικής εστιάζεται στον περιορισμό του μετώπου στο όριο της εθνικής οδού, ώστε να μην περάσει νότια, στο σημείο που βρίσκονται οι οικισμοί.

Οι δυνάμεις στην περιοχή ενισχύθηκαν με κλιμάκια από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 135 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 50 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου θα πραγματοποιούν ρίψεις νερού από οκτώ αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα. Μάλιστα, δύο από τα ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 40 άτομα ως πεζοπόρα τμήματα, καθώς και τέσσερα μηχανήματα έργων.

Σύμφωνα πάντα με την πυροσβεστική, απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι σε αρκετές περιπτώσεις και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε αρκετά σπίτια.

Μηνύματα από το 112 - Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί

Μήνυμα από το 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή. Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Καλαμάκι Ίσθμια, Παράδεισος εκκενώστε προς Κόρινθο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

 αστυνομικοί έσπευσαν να απομακρύνουν νωρίτερα τους κατοίκους από τον οικισμό Άγιο Χαράλαμπο πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα.  

Μάχη σε δύο μέτωπα στα Δερβενοχώρια - Καίγεται ανεξέλεγκτα δάσος

Στα Δερβενοχώρια τα μέτωπα είναι δύο και φαίνονται να καίνε ανεξέλεγκτα παρθένο δάσος. Οι δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς και από όμορες περιφερειακές ενότητες. 
Στις 18:20 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ώστε να ενημερωθούν για την πυρκαγιά στην περιοχή τους. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν εκεί 105 πυροσβέστες 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 30 οχήματα.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να επεκταθεί το μέτωπο στην Πάρνηθα και να κινηθεί εντελώς ενεξέλεγκτα. Στην παρούσα φάση, η ροπή του ανέμου είναι αντίθετη, όμως η πιθανότητα να αλλάξει κατεύθυνση είναι υπαρκτή και ως εκ τούτου, δίνεται μάχη να περιοριστούν τα μέτωπα το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: skai.gr