Ολονύχτια έρευνα για τον κυβερνήτη του F-4: Οι τελευταίες στιγμές πριν την πτώση του αεροσκάφους

Το μοιραίο F-4 πετούσε σε ζεύγος με άλλο αεροσκάφος ίδιου τύπου - Οι χειριστές του άλλου Phantom φέρονται να ειδοποίησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά - Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού

Τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος μετά την πτώση του Phantom στην περιοχή της Ανδραβίδας θα διερευνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, την ίδια στιγμή που συνεχίζονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου κυβερνήτη του αεροσκάφους, Ευστάθιο Τσιτλακίδη.

Νωρίτερα, νεκρός εντοπίστηκε ο 29χρονος συγκυβερνήτης του F-4, υποσμηναγός Μάριος- Μιχαήλ Τουρούτσικας. Το αεροσκάφος κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

Η στιγμή που δένει στο λιμάνι το διασωστικό με τα συντρίμμια του αεροσκάφους: 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ρεπορτάζ, τα οποία παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό του δελτίο, το F-4 εκτελούσε πτήση σε ζεύγος με άλλο αεροσκάφος, σε πολύ χαμηλό ύψος, κάτι που σημαίνει ότι είχαν μηδενικά περιθώρια αντίδρασης, αν κάτι πήγαινε στραβά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χειριστές του άλλου αεροσκάφους αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά στο έτερο F-4 και ειδοποίησαν τον πύργο ελέγχου.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, αναφέρουν ότι οι δύο χειριστές του F-4 πρόλαβαν και ειδοποίησαν για βλάβη και έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος. Όλες οι λεπτομέρειες του δυστυχήματος θα διευκρινιστούν από την έρευνα που θα πραγματοποιήσει η ειδική επιτροπή.

Στις νυχτερινές έρευνες συμμετέχουν ένα αεροσκάφος C-130 με φωτιστικές βόμβες και μαζί του ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και τα πλωτά μέσα του Λιμενικού. 

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικότερα, με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη το πρωί, με συνέπεια να  χάσει  τη ζωή του o Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Σχετικώς με τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε:

«Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.

H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».


 

Πηγή: skai.gr