Κλείσιμο

Πρυτανικές Αρχές ΑΠΘ: Στο Φανάρι για τα 30 χρόνια της πατριαρχικής διακονίας Βαρθολομαίου

Τα τριάντα χρόνια πατριαρχικής διακονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τίμησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης αντιπροσωπείας του στο Φανάρι.

Η αποστολή, με επικεφαλής τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου, διοργανώθηκε από 9-11 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής και συμμετείχαν σε αυτήν οι αντιπρυτάνεις Χαράλαμπος Φείδας και Ευστράτιος Στυλιανίδης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, καθώς και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τριάντα χρόνια διακονίας».

Ο κ. Βαρθολομαίος υποδέχθηκε στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου την αντιπροσωπεία του ΑΠΘ και παρέλαβε επισήμως τους αφιερωμένους σε εκείνον δύο τόμους των Πρακτικών του Η' Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδόξου Θεολογίας.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ προσκάλεσε τον Πατριάρχη να παρευρεθεί και να ευλογήσει τις εργασίες του Συνεδρίου, που οργανώνεται προς τιμήν του και θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο, στη Θεσσαλονίκη (ύστερα από αναβολή λόγω COVID).

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την παρουσία των καθηγητών του ΑΠΘ στην Κωνσταντινούπολη, τους συνεχάρη για το πλούσιο επιστημονικό, ερευνητικό και διδακτικό τους έργο και αποδέχθηκε την πρόσκληση να παραστεί στο συνέδριο προς τιμήν του, ενώ παραλαμβάνοντας τα τους δύο τόμους των Πρακτικών του Η' Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδόξου Θεολογίας, ανέφερε πως συμβάλλουν στην προβολή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στα πέρατα της οικουμένης.

Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης της αποστολής του ΑΠΘ στην Κωνσταντινούπολη προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ, «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 30 χρόνια διακονίας», η παραγωγή του οποίου έγινε στο πλαίσιο της οργάνωσης του συνεδρίου. Η προβολή της αγγλικής έκδοσης του ντοκιμαντέρ έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μέγα Ρεύμα (Arnavutköy), και πέραν των Πρυτανικών Αρχών και των εκπροσώπων της Θεολογικής Σχολής και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, ο Δήμαρχος της Κωνσταντινουπόλεως Εκρέμ Ιμάμογλου, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Νταρια Νταρνελ, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου της Πόλης, οι επικεφαλής ετεροδόξων χριστιανικών κοινοτήτων και άλλων θρησκειών της Πόλης, παράγοντες της Ομογένειας. Η πρώτη παγκόσμια προβολή του ιστορικού αυτού ντοκιμαντέρ, στην ελληνική γλώσσα, έγινε στη Θεσσαλονίκη, τη 18η Δεκεμβρίου 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ