Πρώτο κουδούνι στα σχολεία: Οι μάσκες, οι προετοιμασίες και η ομάδα κρούσης

Μια εντελώς διαφορετική σχολική χρονιά ξεκινά τη Δευτέρα, καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές θα προσέλθουν στα σχολεία με βάση τις αυστηρές οδηγίες που απαιτεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι πως εκπαιδευτικοί και μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν ιατρική μάσκα στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός. Δύο μάσκες θα διανεμηθούν δωρεάν σε κάθε μαθητή με ευθύνη των Δήμων.

Παπαστεργίου: Μία μάσκα για κάθε μαθητή τη Δευτέρα – Εντός της εβδομάδας η δεύτερη

Τη Δευτέρα το πρωί όλα τα παιδιά θα έχουν μία μάσκα για το σχολείο τους, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3. Εκτίμησε ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουν αποσταλεί και οι υπόλοιπες. Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πάντως ότι στα νησιά οι μάσκες έχουν ήδη φτάσει.

Την Παρασκευή, δεν εμφανίστηκε τελικά ένας από τους αναδόχους του διαγωνισμού για να παραδώσει τον αριθμό των μασκών που είχε δεσμευθεί να κατασκευάσει, με αποτέλεσμα να λείπουν από το γενικό σύνολο.

Εν τω μεταξύ πηγές από το δήμο Αθηναίων, το μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο προκειμένου να προμηθευτούν οι μαθητές τις μάσκες, τουλάχιστον για την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων.

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Οι δήμοι εργάστηκαν πυρετωδώς όλες τις προηγούμενες ημέρες, ώστε τα σχολεία να είναι καθ’ όλα έτοιμα και απολύτως εναρμονισμένα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις εντολές του υπουργείου Παιδείας. Κάποιοι δήμαρχοι προχώρησαν κι ένα βήμα παραπέρα, στην προσπάθειά τους να δώσουν ουσιαστικές λύσεις σε επιμέρους προβλήματα, ώστε να πετύχουν τον μέγιστο δυνατό βαθμό προστασίας και ασφάλειας.

Στη Ραφήνα και στο Πικέρμι, ο δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, τοποθέτησε διάφανα διαχωριστικά προστασίας στα θρανία των τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φροντίζοντας μάλιστα για την αποφυγή τραυματισμών. Πρόκειται για διαχωριστικό με επιφάνεια πλέξι γκλας, η οποία θα καλύπτει τόσο το θρανίο, όσο και τη θέση κάθε μαθητή, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Ακόμη, για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια προμηθεύτηκε θερμικές πύλες εισόδου.

Ζαχαράκη: Θέλουμε παιδιά προστατευμένα σε όποιο σχολείο και αν πάνε

Τις πρωτοβουλίες ορισμένων δήμων να πάρουν επιπλέον μέτρα για τα σχολεία, σχολίασε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Τόνισε ότι είναι «πολύ κρίσιμο» να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης που προκύπτει εξαιτίας της πανδημίας, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στις οδηγίες των πλέον ειδικών.

«Οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να ακολουθούνται με ακρίβεια και με συνέπεια, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση σε πολίτες και γονείς. Θέλουμε τα παιδιά μας υγιή και προστατευμένα σε όλη την Ελλάδα, σε όποιο σχολείο κι αν πάνε», τόνισε η κ. Ζαχαράκη.

Η ομάδα κρούσης για την αντιμετώπιση κρουσμάτων

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό την Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε τη σύσταση «ομάδας κρούσης», στην οποία θα συμπράξουν ο ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία, το υπουργείο Υγείας και Παιδείας.

Αυτή η Task Force θα διαχειρίζεται κρούσματα στη σχολική κοινότητα και θα είναι στη διάθεση του κοινού από τη Δευτέρα το πρωί στους αριθμούς 213-15.10.984/85/86. 

«Κάθε σχολική μονάδα θα έχει έναν υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19», εξήγησε χθες η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, «αυτός θα εκπαιδεύει το προσωπικό για την αναγνώριση ύποπτων κρουσμάτων, θα ενημερώνει τους γονείς, ενώ θα διατηρεί αρχείο απουσιών που σχετίζονται με κρούσμα».

«Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος μαθητή, θα απομονώνεται αμέσως σε ειδικά διαμορφωμένο και καλά αεριζόμενο χώρο, μέχρι να έρθει η οικογένειά του να τον παραλάβει. Στη συνέχεια, ο μαθητής θα επισκέπτεται τον ιατρό του και εκείνος θα κρίνει την αναγκαιότητα διεξαγωγής τεστ. Μέχρι να βγουν τα αποτέλεσμα, ο μαθητής θα παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά».

«Αν βγει θετικό, πρέπει να ενημερώσει το σχολείο αλλά και τους υπευθύνους των απογευματινών δραστηριοτήτων του», σημειώνει η ίδια.

«Ως στενές επαφές παιδιού θεωρούνται όλοι οι συμμαθητές του τμήματος και οι συνεπιβάτες στο σχολικό, ενώ του δασκάλου όλοι οι μαθητές του», διευκρινίζει η ίδια. Κρίσιμο είναι το 48ωρο πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων: πού και με ποιους ήταν το παιδί που επιμολύνθηκε;

Πηγή: skai.gr