Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της νέας αύξησης των μεταναστών στο Αιγαίο αναλαμβάνουν Βερολίνο και Παρίσι, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ φοβάται νέα έκρηξη των προσφυγικών ροών όπως το 2015, κάτι που προκάλεσε βαρύ πολιτικό κόστος για την ίδια και το κόμμα της. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ και της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ θα επισκεφθούν Άγκυρα και Αθήνα, μαζί με τον απερχόμενο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς η πρωτοβουλία πραγματοποιείται υπό ευρωπαϊκό μανδύα. 

Οι δύο υπουργοί θα εκφράσουν στην τουρκική κυβέρνηση τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Θα ασκήσουν όμως πιέσεις και στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, το Βερολίνο προτίθεται να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα. Έως στιγμής είναι άγνωστο εάν οι κ. Ζέεχοφερ και Καστανέρ θα επισκεφθούν κέντρο υποδοχής σε κάποιο ελληνικό νησί. 

Ας σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει εγκαταλείψει την ιδέα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» στο προσφυγικό, με κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, και προωθεί στη θέση του σύστημα της «ελαστικής αλληλεγγύης», δηλαδή οι χώρες που δε θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες στα εδάφη τους να προσφέρουν βοήθεια αλλού είδους, όπως χρήματα. 

Απαράδεκτη χαρακτήρισε στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα. Με το βλέμμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεμήνυσε δε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος στο μεταναστευτικό. 

«Η Τουρκία πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να εκπληρώσει το δικό της μέρος στη συμφωνία με την ΕΕ. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη» επισήμανε ο πρωθυπουργός.