Προφήτης Ηλίας: Ο ναός - σύμβολο του σεισμού που «ξαναγεννήθηκε» - Στέκει όρθιος και πάλι στον λόφο του Αρκαλοχωρίου

Αύριο, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, το εκκλησάκι εγκαινιάζεται, μετά την ολική ανοικοδόμησή του

Αναγέννηση μέσα από τα συντρίμμια. Φως μέσα από το σκοτάδι. Ευλογία μέσα από τον πόνο και τη δυστυχία. Ακόμη και τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν όσα ο απλός κόσμος αισθάνεται για το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που έγινε σύμβολο για το Αρκαλοχώρι και τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ένας χρόνος πέρασε από τη μέρα που άλλαξε τα πάντα και για πάντα το Αρκαλοχώρι. Το εκκλησάκι ισοπεδώθηκε. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 ο χρόνος σταμάτησε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, όταν ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και, μεταξύ άλλων, την κατάρρευση του ιερού παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία, όπου έχασε τη ζωή του και ένας άνθρωπος, ο Ιάκωβος Τσαγκαράκης, ο οποίος εκτελούσε εργασίες στο εσωτερικό του.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στο ύψωμα του Αρκαλοχωρίου, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. 

Ο ναός - σύμβολο του σεισμού που «ξαναγεννήθηκε»

Ένα εξάμηνο μετά την ολοκληρωτική καταστροφή, τον περασμένο Μάρτιο, μπήκε ο θεμέλιος λίθος στο εκκλησάκι που αποτελεί, πλέον, σημείο κατατεθέν για την περιοχή. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ότι είναι από τις ανοικοδομήσεις εκείνες, που κάτοικοι και φορείς επιθυμούσαν να προχωρήσει το συντομότερο.

Η οικοδόμηση ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αύριο η Ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων - Συγκίνηση και αγωνία

Οι μήνες κύλησαν βασανιστικά και από εκείνο το τραγικό πρωινό πέρασε ένας χρόνος.

Ο ναός - σύμβολο του σεισμού που «ξαναγεννήθηκε»

Αύριο, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, το εκκλησάκι εγκαινιάζεται, μετά την ολική ανοικοδόμησή του.

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος, πατέρας Σπυρίδων Φουκαράκης συγκινημένος ανέφερε μιλώντας στο Cretalive: «Τα εγκαίνια του ναού αποτελούν για μας μία ευλογία. Για το Αρκαλοχώρι, συνολικά, σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα. Περιμέναμε αυτή τη μέρα από την πρώτη στιγμή».

Οι εργασίες για την αυριανή μέρα ξεκίνησαν εδώ και εβδομάδες και χθες ολοκληρώθηκαν με τον απαραίτητο στολισμό.

Ο πατήρ Σπυρίδων δεν κρύβει τη χαρά και την αγωνία του για την Ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων.

«Όλοι οι πιστοί πρέπει να γεμίσουν ασφυκτικά τον ναό. Η στιγμή είναι ιστορική για τον τόπο μας. Να ζήσουν όλοι από κοντά τη λαμπρή τελετή των εγκαινίων».

Αρχιερατικό συλλείτουργο

Όπως είπε, έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός οι οποίοι από κοινού με τον μητροπολίτη  Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα θα τελέσουν Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

Πηγή: skai.gr