Πρόεδρος Πυροσβεστών-ΣΚΑΪ: Μέχρι αύριο πρωί θα έχει λήξει ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια

Την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι σήμερα το βράδυ ή μέχρι αύριο το πρωί  ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια, θα έχει τελειώσει, εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Να μην λέμε μεγάλα λόγια, αλλά εκτιμώ ότι θα έχουμε τελειώσει με την φωτιά στην Εύβοια σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθόπουλος.

Ωστόσο όπως δήλωσε το μέτωπο στην Εύβοια μας προβληματίζει ιδιαίτερα: «Οι συνάδελφοί μου με ενημερώνουν για απίστευτες θερμοκρασίες στην περιοχή»

Στάθηκε δε, στην βοήθεια που έχει ήδη καταφθάσει στην Εύβοια από πυροσβεστικές δυνάμεις του εξωτερικού: « Είναι πολύτιμη η βοήθεια από τους Ρουμάνους συναδέλφους μας που επιχειρούν στο Προκόπι και από τις ομάδες πεζοπόρων 100 Ουκρανών.»

Όπως είπε το πύρινο μέτωπο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς οι πυροσβέστες έχουν υπερβάλλει των δυνάμεών τους: «Οι πυροσβέστες είναι εξαντλημένοι. Ούτε νερό δεν προλαβαίνουν να πιούν. Δεν αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός σε αυτές τις συνθήκες»

Σημειώνεται πβς τα πύρινα μέτωπα έχουν κυκλώσει τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο έχουν κυκλώσει Β. Εύβοια, ενώ προηγουμένως μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνουν στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Οι κάτοικοι παρακαλούνται να απομακρυνθούν από την περιοχή: «Αν βρίσκεστε σε Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία» αναφέρει το μήνυμα.  

Παράλληλα, μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, της Αιδηψού, των Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».  

Την νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν κρατήσουν μακριά τις φλόγες από τα πρώτα σπίτια στα Βασιλικά.

Για πολύ δύσκολη κατάσταση στο βόρειο μέτωπο το οποίο πλησιάζει χωριά μίλησε στον ΣΚΑΙ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ο οποίος τόνισε ότι περίπου 3000 πολίτες χρειάστηκε να φιλοξενηθούν είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής είτε σε οργανωμένους χώρους.

Πρόσθεσε ότι περισσότερες από 200 οικογένειες έχασαν τις κατοικίες τους ενώ ανέφερε ότι προς το παρόν δεν διατρέχει κίνδυνο η Ιστιαία.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς απηύθυνε έκκληση μιλώντας στον ΣΚΑΙ για εναέρια μέσα καθώς όπως ανέφερε η φωτιά κατευθύνεται προς τον Δήμο.

Πηγή: skai.gr