Πρόεδρος ΕΟΔΥ σε ΣΚΑΪ: Προτεραιότητα η αύξηση των εμβολιασμών – Υπάρχουν περιθώρια

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικό και ασφαλές και δεν είναι πια νέο καθώς έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση των εμβολιασμών, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που συζητάμε για τα εμβόλια.

Στο ερώτημα εάν οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για αύξηση των εμβολιασμών, απάντησε ότι θα ήταν καλύτερα το κίνητρο να είναι να μην αρρωστήσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση με τα μέτρα αυτά οι ανεμβολίαστοι θα προστατευθούν.

Οι αρνητικές συνέπειες στα παιδιά ξεπερνούν τη νόσο

Σχετικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμών σε παιδιά από 5 έως 11 ετών, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια έγκριση ακόμα αλλά αναμένεται το επόμενο διάστημα. Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα είναι μικρότερη από εκείνη που χορηγείται στους ενήλικες.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνολικότερες αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊού στα παιδιά, που ξεπερνούν, όπως είπε, τη νόσο. Με το κλείσιμο των σχολείων, εξήγησε αυξήθηκαν τα ψυχολογικά προβλήματα, το άγχος και η κατάθλιψη, ενώ μελέτες αναφέρουν ότι αλλάζει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής από τις συνέπειες της πανδημίας. Επίσης τόνισε πως η πιθανότητα για long covid στα παιδιά είναι 10%.
 

Πηγή: skai.gr