Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί σύσκεψη με την ηγεσία του δικαστικού σώματος - Τι θα συζητηθεί

Η σύκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, μετά από πρωτοβουλία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης

Της Ιωάννας Μάνδρου

Σε κίνηση βαρύνουσας σημασίας, που σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της για σημαντικά θεσμικά θέματα, προέβη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας σε σύςκεψη την ηγεσία της δικαιοσύνης προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις και να δρομολογηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της δικαιοσύνης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει συγκαλέσει σύσκεψη για την προσεχή Δευτέρα, 16 του μήνα στην οποία έχουν κληθεί να μετάσχουν οι Πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, Ευαγγελία Νίκα από το ΣτΕ, Μαρία Γεωργίου από τον Αρειο Πάγο και Ιωάννης Σαρμάς από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

Επίσης έχουν κληθεί ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Γεώργιος Διαμαντής.

Η κίνηση της Προέδρου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της δικαιοσύνης, εντάσσεται στο ενδιαφέρον της για μείζονος σημασίας θεσμικά θέματα, καταδεικνύοντας το μέγεθος των προβλημάτων που ταλανίζουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης, που θεωρείται, κατά κοινή ομολογία, ο μεγάλος ασθενής του κράτους.

Κατά τη σύσκεψη θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα δυσλειτουργίας του δικαστικού μας συστήματος, το οποίο καρκινοβατεί σε πολλούς τομείς, εμφανίζοντας εξαιρετικά αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου άλλωστε γνωρίζει εκ των έσω την κατάσταση που επικρατεί, καθώς πριν από τρία χρόνια πριν αναλάβει καθήκοντα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπήρξε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο υπηρέτησε ως δικαστής περί τα 35χρόνια.

Για την κατάσταση της δικαιοσύνης, τις χρόνιες παθογένειες της και τα προβλήματά της, έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά η απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, που απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες για την επίλυση του. Στο πλαίσιο των θεσμικών πρωτοβουλιών εντάσσεται και η κίνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή: skai.gr