Προαναγγελία ρύθμισης για προνόμια σε εμβολιασμένους – Τι θα αφορά εκτός από την εστίαση

Νομοθετική ρύθμιση για την παροχή προνομίων στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει το δικαίωμα στα εστιατόρια που το επιθυμούν, να δέχονται στους εσωτερικούς τους χώρους μόνο εμβολιασμένους πελάτες.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν -και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, μίλησε για «διευκολύνσεις» και απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους λέγοντας ότι ξαφνικά θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας με τους εμβολιασμένους.

«Οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ξαφνικά ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι μας,  δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα προνόμια για τους εμβολιασμένους ενδέχεται να επεκταθούν και πέραν της εστίασης, σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ακόμη και γήπεδα.

Επισήμως η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους μόλις το σύνολο των εμβολίων γίνει διαθέσιμο και για τις ηλικίες 18 έως 24 ετών.

Στο 5% με 6% ο «σκληρός πυρήνας των αρνητών»

Σύμφωνα με τον Τάκη Παναγιωτόπουλο, καθηγητή δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, ο αριθμός των πολιτών που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. «Ο σκληρός πυρήνας των “αρνητών” είναι στο 5-6%», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εφόσον συνεχιστεί η ροή παραδόσεων εμβολίων, είναι εφικτός ο στόχος να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας στη χώρα μας εντός του καλοκαιριού.

Οι πρώτες πρωτοβουλίες στον ιδιωτικό τομέα

Ήδη στον ιδιωτικό τομέα αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αρνητών εμβολιασμού. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Alpha Bank ζητά από την διοίκηση της τράπεζας να περιοριστούν σε τηλεργασία οι αρνητές του εμβολίου. 

«Την ώρα που παλεύουμε, τηρούμε τα μέτρα για την προστασία δική μας και πελατών εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να προστατευτούμε από μεμονωμένους που συνωμοσιολογούν;», διερωτάται ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων, Τάσος Γκιάτης.

Σακελλαροπούλου: Το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει δικαίωμα να θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή άλλου

Υπέρ της συνταγματικότητας τέτοιου είδους ρυθμίσεων τάχθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας  των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους».

Πηγή: skai.gr