Πρεμιέρα για παράδοση εκτός: Φόβοι για "επιστροφή εντός" με επιδημική έκρηξη - Το ΦΕΚ

Πρεμιέρα κάνουν την Κυριακή τα καταστήματα με τη μέθοδος της «παράδοσης εκτός» (click away), ωστόσο οι εικόνες συνωστισμού από τα Harrods στη Βρετανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προβληματίζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους για το ενδεχόμενο «επιστροφής εντός», με την πολιτεία να επαγρυπνεί για τυχόν επιδημική έκρηξη. Στο ενδεχόμενο συνωστισμών τα αντανακλαστικά της πολιτείας αναμένεται να λειτουργήσουν άμεσα. 

Τη νύχτα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις νέες διατάξεις που αφορούν το σύνολο της Επικράτειας. Προϋπόθεση για την αγορά να έχει γίνει ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία. Η παραλαβή των προϊόντων από τον καταναλωτή, θα γίνεται από εξωτερικό χώρο του καταστήματος ενώ η πληρωμή είτε ηλεκτρονικά είτε με POS, επίσης έξω από το κατάστημα. Για τα καταστήματα τα οποία δεν έχουν e-shop οι συναλλαγές θα γίνονται με «ενδιάμεσο» την πλατφόρμα e-katanalotis μέσω της οποίας θα αποστέλλεται δωρεάν και το SMS της αγοράς στους καταναλωτές χωρίς να επιβαρύνεται η επιχείρηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ήδη τουλάχιστον τρεις μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών και με είδη γραφείου, σπιτιού και ηλεκτρονικών, άνοιξαν τις παραγγελίες τους ενεργοποιώντας στα e-shops τους την επιλογή για παράδοση στο κατάστημα.

«Εάν γίνει συνωστισμός με την παράδοση εκτός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την παράδοση εκτός» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μέσω του ΣΚΑΪ. 

«Εάν έχουμε εικόνες Harrods τα καταστήματα θα κλείσουν ξανά» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι κάθε άνοιγμα ακόμη και μικρό επιφέρει αύξηση στη διασπορά του ιού που θα φανεί μέσα σε 15 ημέρες. 

Εάν δεν λειτουργήσει το click away και έχουμε συνωστισμό, τότε δεν θα έχουμε μόνο αύξηση, αλλά επιδημική έκρηξη, τόνισε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης να πει πως αν δούμε εικόνες Harrods, τότε το click away θα καταργηθεί. Εάν από την άλλη λειτουργήσει click away, είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε κάποιου είδους αγορά τα Χριστούγεννα, συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού σε μικρά και μεγάλα ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

«Δεν πρόκειται να διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις. Είπαμε ότι εφόσον ανοίγει το λιανεμπόριο για click away, μεταθέτουμε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 στις 10 το βράδυ. Άρα, η απαγόρευση από το βράδυ Κυριακής και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, θα ισχύει από τις 10  μέχρι τις 5 το πρωί. Δεν θα έχουμε επέκταση για μετά τα μεσάνυχτα» ξεκαθάρισε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Για τις δύο ημέρες των ρεβεγιόν ο κ. Πέτσας τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται  να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει και μεσημεριανό ρεβεγιόν, τηρουμένων όμως των μέτρων. Επανέλαβε ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε στενό οικογενειακό κύκλο, με ακόμα μία οικογένεια και έως εννέα άτομα ανά σπίτι.

Αναλυτικά πώς θα λειτουργεί το click away

Από την Κυριακή, και τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, θα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά τα καταστήματα, αποκλειστικά με τη μέθοδο click away, ενώ τη δυνατότητα να υποδεχθούν καταναλωτές θα έχουν και τα σούπερ μάρκετ. Τη Δευτέρα επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, βιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ, αποκλειστικά με ραντεβού και με αυστηρούς όρους.

Με το click away δεν επιτρέπεται η φυσική περιήγηση των καταναλωτών στα καταστήματα. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επιλέξουν τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν είτε μέσω του e-shop μιας επιχείρησης, είτε προβαίνοντας σε τηλεφωνική παραγγελία από το κατάστημα.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ακολουθούν τα εξής βήματα για τις αγορές τους από τα καταστήματα:

- παραγγελία μέσω e-shop ή τηλεφωνικώς
- αναμονή SMS από το κατάστημα για την παραλαβή με ραντεβού σε συγκεκριμένο χρόνο (π.χ. 14:00 με 14:30)
- ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει στείλει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2 και
- να έχει μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, άδεια οδήγησης) και
- το αποδεικτικό παραγγελίας (έστω σε email) ή το SMS του καταστήματος
- με το click away, από τη στιγμή που θα στείλει το SMS θα έχει στη διάθεσή του 2 ώρες για να παραλάβει το προϊόν και να επιστρέψει στο σπίτι του
- στις ουρές έξω από το κατάστημα δεν μπορούν να βρίσκονται περισσότερα από 9 άτομα (με απόσταση δυο μέτρων), ενώ οι καταστηματάρχες πρέπει να φροντίζουν ώστε η αναμονή να μην υπερβαίνει τα 10 λεπτά
- οι αγορές με το click away γίνονται αποκλειστικά με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (ή μέσω συστημάτων NFC στα κινητά) με POS και όχι με μετρητά
- η παραλαβή του προϊόντος γίνεται εκτός καταστήματος
- υπάρχει δυνατότητα επιστροφής/αλλαγής εντός 14 ημερών.

Να σημειωθεί ότι σε επιχείρηση που θα βρεθεί, σε έλεγχο, στο εσωτερικό της με πελάτη θα επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο -από 2.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ. – και θα επιβάλλεται ταυτόχρονα και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

Η υπηρεσία click away θα επιτρέπεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον δρόμο, άρα όχι σε κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια, και θα πρέπει να έχουν, σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τα ελεγκτικά συνεργεία, αναλυτική λίστα με τις προγραμματισμένες παραδόσεις της ημέρας.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ότι παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα.

Πηγή: skai.gr