Κορωνοϊός: Πώς θα γίνονται πλέον οι έλεγχοι στα αεροδρόμια της Ελλάδας

«Πρεμιέρα» σήμερα για αερομεταφορές, εποχικά καταλύματα, αλλά και μουσεία και η Ελλάδα «δηλώνει» έτοιμη για την επόμενη φάση της άρσης των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, καλούμενη να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού. Με «όπλα» τις εντυπωσιακές επιδόσεις της κατά τη διάρκεια της κρίσης, την προετοιμασία της σε υγειονομικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα όποια κρούσματα προκύψουν, τις σπάνιες ελληνικές ομορφιές, την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά, αλλά και την περίφημη ελληνική φιλοξενία, η χώρα μας ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους τουρίστες που θα την επιλέξουν ως προορισμό για το φετινό - δύσκολο ωστόσο κατά γενική ομολογία - καλοκαίρι.

Όμως πως θα γίνονται οι έλεγχοι; Σύμφωνα με τις οδηγίε ςπου έχουν δοθεί από τις αρμόδιες αρχές

  • Οι επιβάτες κατηγοριοποιούνται σε δύο ομάδες ανάλογα με την χώρα από την οποία έρχονται στην Ελλάδα:
  • Ομάδα Α: Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.
  • Ομάδα Β: Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Στους επιβάτες που φτάνουν στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από χώρα της Ομάδας Α, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι για COVID-19, κατά την άφιξή τους.

- Στους επιβάτες που φτάνουν στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από χώρα της Ομάδας Β, είτε με απευθείας πτήση είτε με πτήση μέσω χώρας της Ομάδας Α, θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά διαγνωστικοί έλεγχοι για COVID-19, κατά την άφιξή τους.

- Στους επιβάτες που φτάνουν στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά διαγνωστικοί έλεγχοι για COVID-19.

Σε όλους τους επιβάτες θα δίδεται κατά τη διάρκεια του Check in ή εν πτήσει, ένα Έντυπο Πληροφοριακών Στοιχείων Επιβατών, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν και να παραδώσουν στις Aρχές, κατά την άφιξή τους.

Οι επιβάτες που θα έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19,είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι επιβάτες με πτήσεις ανταπόκρισης μέσω Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για Covid-19 σε αυτά τα αεροδρόμια. 
Ωστόσο, θα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον τελικό τους προορισμό όπου και θα τίθενται σε αυτοπεριορισμό μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγνωστικού ελέγχου.

Επιπλέον, με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η απαγόρευση πτήσεων από/προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, παρατείνεται έως και 29.06.2020
 

Πηγή: skai.gr