Πώς εξασφάλισαν φτηνά PCR τεστ σε Νεάπολη-Συκεές και Χαλάνδρι – Στον ΣΚΑΪ οι δήμαρχοι

Για τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να εξασφαλίσουν φτηνά μοριακά τεστ (PCR) για τις ανάγκες των δήμων τους ήδη από το 2020 μίλησαν στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσης.

Ο κ. Δανιηλίδης εξήγησε ότι τον Ιούνιο του 2020 ο δήμος Νεάπολης-Συκεών απευθύνθηκε στην αγορά και διαπίστωσε με έκπληξη ότι τα μοριακά τεστ κόστιζαν 130 με 150 ευρώ.

«Αρνηθήκαμε να συμβιβαστούμε με αυτού του είδους την κερδοσκοπία», τόνισε ο δήμαρχος που έδωσε εντολή για δημοπρασία με ταχύτατες διαδικασίες και αυστηρούς όρους, με συμβασιοποιημένα με τον ΕΟΔΥ μικροβιολογικά διαγνωστικά εργαστήρια, πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα.

Από την πρώτη δημοπρασία η τιμή στα τεστ που πέτυχε ο δήμος ήταν στα 40 ευρώ. Ακολούθησαν άλλες δύο που κατέληξαν στην τιμή των 33 ευρώ. Όταν τελείωσαν και αυτές οι ποσότητες των PCR ο δήμος έκανε άλλες δύο δημοπρασίες εντός του 2021. Τον Αύγουστο η τιμή που απέσπασαν ήταν στα 29 ευρώ και τον Σεπτέμβριο στα 27 ευρώ.

Οι εξετάσεις αυτές γίνονται στα διαγνωστικά κέντρα  και αφορούν εργαζόμενους, και πολίτες ωφελούμενους στις δομές του δήμου. Έως τώρα έχουν γίνει 4.000 μοριακές εξετάσεις.

Στο Χαλάνδρι σύμφωνα με τον κ. Ρούση, από τον Νοέμβριο του 2020 ακολουθήθηκε η διαδικασία διαπραγμάτευσης του άρθρου 32 με απευθείας ανάθεση, με τρεις συμβάσεις της τάξεως των 6.000, 8.000 και 20.000 ευρώ.

Ο δήμος βρήκε τιμή από πιστοποιημένο εργαστήριο στα 25 ευρώ, στα 35 ευρώ για τον έλεγχο μεγάλης ομάδας εργαζομένων άνω των 20 ατόμων και στα 40 ευρώ για κατ’ οίκον λήψη δείγματος. Οι τιμές αυτές εξασφαλίστηκαν την περίοδο που η χώρα έμπαινε ξανά στο δεύτερο lockdown.

Στο Χαλάνδρι γίνονται μοριακά τεστ για τους εργαζόμενους (καθαριότητα, κοινωνικές υπηρεσίες, παιδικοί σταθμοί), σε ευπαθείς ομάδες, ενώ υπάρχει και η ανάγκη για έλεγχο του πληθυσμού στον καταυλισμό των Ρομα που υπάρχει στην περιοχή, όπως εξήγησε ο δήμαρχος.

Σύλλογος Γονέων στον Εύοσμο πέτυχε τιμές 28 ευρώ για μοριακό τεστ και 4 ευρώ για rapid

Την ώρα που η τιμή του πλαφόν για τη διενέργεια ενός μοριακού τεστ είναι στα 47 ευρώ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, εξασφάλισε συμφωνία προς 28 ευρώ για το κάθε τεστ.

Πρόσβαση θα έχουν οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, μετά τη συμφωνία του Συλλόγου με το διαγνωστικό κέντρο «ΒΙΟΔΙΑΓΝΩΣΗ», το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Ευόσμου.

Ο Σύλλογος εξασφάλισε επίσης πολύ χαμηλή τιμή και για rapid test, το οποίο θα γίνεται σε φαρμακείο της περιοχής προς 4 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος, «αυτή τη δύσκολη περίοδο που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, ο Σύλλογος μας με αποφασιστικότητα και εύστοχες πρωτοβουλίες, θωρακίζει όλα τα μέλη του προσφέροντας επιλογές, εξοικονόμηση χρημάτων και ευελιξία για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που ελπίζουμε να εκλείψει σύντομα».

Διαβάστε την ανακοίνωση του συλλόγου:

«Κυριακάτικες καλημέρες!
Ο Σύλλογος μας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να εξασφαλίσει ακόμα μια σημαντική παροχή, για όλα τα μέλη της Σχολικής Κοινότητας του 20ου Δημοτικού Ευόσμου.
Από τη Δευτέρα 10/01/2022 όλα τα παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί του 20ου Δημοτικού Ευόσμου, με τις ειδικές βεβαιώσεις που θα προμηθευτούν, θα δικαιούνται αποκλειστικά τις παρακάτω ειδικές προνομιακές τιμές:
Μοριακό Τεστ(PCR) 28 ευρώ!

Διαγνωστικό κέντρο ΒΙΟΔΙΑΓΝΩΣΗ
➡ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 50, ΕΥΟΣΜΟΣ
https://www.bio-diagnosi.gr

Αυτή τη δύσκολη περίοδο που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, ο Σύλλογος μας με αποφασιστικότητα και εύστοχες πρωτοβουλίες, θωρακίζει όλα τα μέλη του προσφέροντας επιλογές, εξοικονόμηση χρημάτων και ευελιξία για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που ελπίζουμε να εκλείψει σύντομα!
Ευχαριστούμε θερμά τη ΒΙΟΔΙΑΓΝΩΣΗ-CHECK UP».

Πηγή: skai.gr