Πολυτεχνείο: Μικρής έκτασης τα επεισόδια φέτος – 28 συλλήψεις στα Εξάρχεια

Μικρής έκτασης ήταν τα επεισόδια στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου που βρήκε το πραγματικό, ειρηνικό και δημοκρατικό, νόημά της. Στην Αθήνα η αστυνομία πραγματοποίησε 28 συλλήψεις, ενώ προχώρησε συνολικά σε 41 προσαγωγές. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. Ασθενοφόρο παρέλαβε μια νεαρή κοπέλα, από την Τοσίτσα, με χτύπημα στο κεφάλι.

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Η επιχείρηση "τάξη και ασφάλεια" φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς η πορεία για τα 46 χρόνια του Πολυτεχνείου δεν σημαδεύθηκε φέτος από αξιοσημείωτα επεισόδια, αλλά μόνο από μεμονωμένα περιστατικά έντασης, που στην Αθήνα περιορίστηκαν στην πλατεία Εξαρχείων, η οποία περικυκλώθηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ, και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

H αστυνομία είχε ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες να δρα προληπτικά στην Αθήνα, μαζεύοντας "πολεμοφόδια" που θα χρησιμοποιούνταν κατά αστυνομικών από πολυκατοικίες.

 

Ειδικότερα, όσον αφορά τις συλλήψεις, οι έξι έγιναν σε δώμα κτιρίου στην οδό Σπύρου Τρικούπη στα Εξάρχεια, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια, πέτρες και άλλα αντικείμενα, οι δύο στην οδό Στουρνάρη και οι 20 στην πλατεία Εξαρχείων, μετά τη λήξη των πορειών, για επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων. Η ΕΛΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από drone σε μια από τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σε άλλες πόλεις προσήχθησαν συνολικά 31 άτομα για συμμετοχή σε επεισόδια. Ειδικότερα, 14 στη Θεσσαλονίκη, 10 στην Πάτρα και επτά στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι πήραν μέρος στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με την οποία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης.

Η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι περίπου 8.000 άνθρωποι διαδήλωσαν με το μπλοκ του ΠΑΜΕ, τους 1.000 έφθασαν οι διαδηλωτές στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ενώ περίπου 11.000 στα υπόλοιπα μπλοκ.

Στους δρόμους βρέθηκαν 5.000 αστυνομικοί των ΜΑΤ, ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ, της νεοσύστατης ομάδας Δράση (τέως ΔΙΑΣ), καθώς τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.  

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ 

Όπως σημειώνει το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, "οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε διάφορες περιοχές της χώρας εξελίχθηκαν στο σύνολό τους ομαλά χωρίς να καταγραφούν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι αστυνομικές αρχές έλαβαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη διαφύλαξη και την προστασία των εκδηλώσεων".

 

 

 

Πηγή: skai.gr