Ποινική δίωξη στον Παναγιώτη Δημητρά για εγκληματική οργάνωση

Οργάνωνε «κατ επάγγελμα» διακίνηση παράνομα μεταναστών

Της Ιωάννας Μάνδρου

Βαριά ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση ασκήθηκε σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι, γνωστού στις ελληνικές δικαστικές αρχές καθώς κατά καιρούς υποβάλλει εκατοντάδες μηνύσεις κατά πάντων.

Ο Παναγιώτης Δημητράς αντιμέτωπος με τη βαριά κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, διώχθηκε ποινικά από τις εισαγγελικές αρχές της Κω, μετά από έρευνα που διενεργήθηκε για καιρό για παράνομη διακίνηση μεταναστών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε ο Παναγιώτης Δημητράς μαζί με τον Τόμι Ολσεν, που επίσης διώκεται ποινικά για εγκληματική οργάνωση, μετείχαν σε οργανωμένες προσπάθειες διακίνησης παράνομα μεταναστών στη χώρα μας. Ο Τόμι Ολσεν είναι ιδρυτής και διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Aegean Boat Report.

Oπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο και οι δύο είναι αντιμέτωποι με «το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης που είχε σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούσαν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών στην Ελλάδα, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».

Οι κατηγορίες σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά έχουν ασκηθεί με την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης αυτών «κατ' επάγγελμα, καθώς, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».

Ο Παναγιώτης Δημητράς κλήθηκε χθες σε απολογία από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές, αλλά υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα και για την προσωρινή του κράτηση η μη θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες το δικαστικό συμβούλιο.
 

Πηγή: skai.gr