Κλείσιμο

Ποια καυσόξυλα είναι πιο αποδοτικά - Προσοχή στην αιθαλομίχλη από τα τζάκια

Τα πιο συνηθισμένα καυσόξυλα στο εμπόριο είναι η δρυς, η οξιά, το πεύκο και η ελιά, το καθένα με διαφορετικά χαρακτηριστικά καύσης.

Το τζάκι αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια βασική πηγή θέρμανσης σε ένα σπίτι, και οι ξυλόσομπες ακολουθούν, ειδικά στην περιφέρεια. Ειδικά φέτος, εν όψει του χειμώνα που έργεται και της ενεργειακής ακρίβειας, όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στο τζάκι και τα καυσόξυλα. 

Ποια καυσόξυλα είναι πιο αποδοτικά

Τα πιο συνηθισμένα καυσόξυλα στο εμπόριο είναι η δρυς, η οξιά, το πεύκο και η ελιά, το  καθένα με διαφορετικά χαρακτηριστικά καύσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στο γράφημα, το µέγιστο ποσό θερµότητας που παράγεται από µάζα 1kg ξηρού ξύλου που καίγεται πλήρως (θερµαντική αξία) κυµαίνεται µεταξύ 3.900–5.100 kcal/kg

καυσοξυλα

Εν τω μεταξύ, η σημαντική στροφή του κόσμου στην καύση ξύλου για οικιακή θέρμανση τον φετινό χειμώνα, θα επιβαρύνει σημαντικά περαιτέρω την ατμόσφαιρα της Αθήνας, αλλά και την υγεία των πολιτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Αν στραφούμε μαζικά στην καύση ξύλων για θέρμανση, προειδοποιούν επιστήμονες του Αστεροσκοπείου, θα αναπνεύσουμε πολύ περισσότερα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Αθήνας.

Πηγή: skai.gr