Και πάλι σε αυστηρό lockdown: Oι έλεγχοι των αρχών και ο φόβος των ειδικών για Αττική (vid)

Σε εφαρμογή από σήμερα το πιο αυστηρό λοκ-ντάουν με στόχο να ανοίξουν όλα τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι είναι οριστική η απόφαση του πρωθυπουργού να επιστρέψουν οι μαθητές σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσι και Λύκεια σε οκτώ ημέρες, διευκολύνοντας έτσι τους ειδικούς, που θα ήταν δύσκολο να εισηγηθούν σχετικά στην αυριανή τους συνεδρίαση χωρίς να έχουν ολοκληρωμένα στοιχεία για την επιβάρυνση από την κινητικότητα τις ημέρες των γιορτών.

"Τα σχολεία μας θα ανοίξουν 11 Ιανουαρίου. Όλες οι βαθμίδες. Και είναι προφανές ότι με την απόφαση της κυβέρνησης, διευκολύνονται και οι ειδικοί" ανέφερε συγκεκριμένα.

Από τις 6 το πρωί η χώρα βρίσκεται σε αυστηρό lockdown.Ελάχιστοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Αστυνομικοί προχωρούσαν σε ελέγχους.

Τα μαγαζιά, έστω αυτά που δούλευαν μέχρι την Πέμπτη, παρέμειναν κλειστά.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει αύριο το πρωί για να εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα από την διασπορά του ιού, την περίοδο των εορτών.

Αυτό που τους τρομάζει, είναι η Αττική, και πιθανότητας μιας επιδημιολογικής έξαρσης μέσα στο λεκανοπέδιο..

"Για τις τελευταίες 15 ημέρες, φοβόμαστε ότι υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία.. κ ιδίως στην Αττική. Ξέρετε, όταν ο ιός διασπείρεται, διασπείρεται βουβά. Είναι κάτω από τα ραντάρ μας – ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Άρα φοβόμαστε όταν φτάσουμε μέσα Ιανουαρίου, μια επιδημιολογική έκρηξη.", ειπε στον ΣΚΑΙ ο Νίκος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ.

Η εκπαιδευτική κοινότητα εμφανίζεται σύμφωνη στην επαναλειτουργία των σχολείων, ζητά ωστόσο τη διενέργεια τεστ.

"Αυτό που ζητάμε είναι προληπτικοί έλεγχοι στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς ώστε να μην βρισκόμαστε στο άγνωστο στο οποίο βρισκόμασταν όλο το διάστημα της λειτουργίας των σχολείων τον Σεπτέμβριο κ τον Οκτώβριο.", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Κικίνης Πρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η μεταδοτικότητα του ιού αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και η θερμοκρασία θα πέσει κ άλλο.

"Θέλει διπλή κ τριπλή προσοχή και κουράγιο από τους συμπολίτες μας, για να αντέξουμε έως ότου το εμβόλιο να λύσει το πρόβλημα. Δεν υπάρχει άλλη λύση, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε.", τονίζει Θεοδώρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως την άλλη Δευτέρα, μαζί με τα σχολεία, ανοίγουν όλες οι δραστηριότητες που πάγωσαν αυτή την εβδομάδα, όπως το click away, τα κομμωτήρια, τα κέντρα νυχιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ΚΤΕΟ.

"Ναι είναι σαφές ότι θα πάμε βήμα βήμα, είναι επίσης σαφές ότι οι δραστηριότητες που ανεστάλησαν αυτή την εβδομάδα θα επανέλθουν στις 11 του μήνα, όπως click away κτλ." είπε.

Την ίδια ώρα ο ιός είναι τόσο ύπουλος, που αρκεί μία στιγμή εφησυχασμού για να μεταδοθεί σε δεκάδες ανθρώπους.

Στο χωριό Στροφή της Ροδόπης που από την Πρωτοχρονιά βρίσκεται σε ολικό lockdown καθώς έχουν καταγραφεί 35 κρούσματα σε σύνολο 350 κατοίκων – 3 εξ' αυτών βρίσκονται διασωληνωμένοι στην Αλεξανδρούπολη..

Αφορμή της διασποράς, φαίνεται να ήταν ένας αρραβώνας.

Πηγή: skai.gr