Πίνακας του Ν. Λύτρα πωλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου «Σόθμπις» σε τιμή ρεκόρ για έργο Έλληνα ζωγράφ

Ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα «Το άτακτο εγγόνι», ένα από τα 82 έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα τα οποία εκτέθηκαν σήμερα σε δημοπρασία του Οίκου «Σόθμπις», πωλήθηκε σε ιδιώτη στην τιμή του 1.082.000 ευρώ, η οποία αποτελεί τιμή ρεκόρ για έργο Έλληνα ζωγράφου παγκόσμια.
Για το έργο αυτό του Νικηφόρου Λύτρα εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους συλλέκτες και τελικά κατοχυρώθηκε σε ιδιώτη. Το έργο αυτό ήταν σχεδόν άγνωστο μέχρι σήμερα καθώς από το τέλος του 19ου αιώνα βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή στην Αμερική.
Ο πίνακας παρουσιάζει μία γιαγιά με παραδοσιακή ελληνική φορεσιά να καλεί το μισοντυμένο εγγόνι της που έχει βγει στην αυλή για να παίξει.
Το έργο είχε παρουσιαστεί σε πανελλήνια έκθεση το 1888 και όπως φαίνεται από μία μαυρόασπρη φωτογραφία που διασώζεται, ο Νικηφόρος Λύτρας έκανε κάποια πρόσθετη εργασία στον πίνακα, πριν τον πουλήσει σε ιδιώτη στην Αμερική.
Στα θέματα των έργων του Νικηφόρου Λύτρα, ενός από τους Έλληνες ζωγράφους της Σχολής του Μονάχου του 19ου αιώνα, κυριαρχούν ιστορίες της καθημερινής ζωής και θέματα σχετικά με την οικογένεια, τα παιδιά και το χιούμορ τους.
Σε υψηλές τιμές οι οποίες ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις πουλήθηκαν έργα των Βολανάκη, Χατζή, Οικονόμου, Ιακωβίδη, Γκύζη. Ένας μικρός σε μέγεθος πίνακας του Γκύζη με θέμα «Τα εργαλεία του Μαραγκού» αγοράστηκε από το Ιδρυμα της Ευαγγελίστριας Τήνου στην τιμή των 45.000 ευρώ.
Οι 82 πίνακες των Ελλήνων ζωγράφων που πωλήθηκαν στη σημερινή δημοπρασία συγκέντρωσαν το συνολικό ποσό των 4.000.000 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr