Κλείσιμο

Ο «Τυφώνας» συγκέντρωσε 1.332 κιλά απορριμμάτων από τις παραλίες του Πηλίου

Η ομάδα κρούσης του «Project Typhoon», θα συνεχίσει στη Μαγνησία - Εξετάζεται η συνδρομή και στον Παγασητικό

Με μήκος 72 μέτρα, πέντε φουσκωτά σκάφη και 35μελές πλήρωμα, ο «Τυφώνας» είναι το μοναδικό σκάφος στη Μεσόγειο που εστιάζει τη δράση του στον καθαρισμό ακτών. Πλέει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου με στόχο να συλλέξει και απομακρύνει απορρίμματα από απρόσιτες και δυσπρόσιτες ακτές. Η Μαγνησία βρέθηκε στο επίκεντρο της σφοδρής κακοκαιρίας Daniel με τις συνέπειες και τις πληγές ακόμη να μετρούνται.

Ο «Τυφώνας» έδωσε το παρών στις παραλίες του Πηλίου, κάνοντας αυτό που δεν μπορούσαν οι κάτοικοι αλλά και οι αρχές να πράξουν. Συνέλεξε και μετέφερε σε πέντε μόλις ημέρες από παραλίες του Πηλίου 1332 κιλά απορριμμάτων που ξεβράστηκαν στη θάλασσα λόγω των πλημμυρών. Για τη δράση του «Τυφώνα» μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ η Εκτελεστική Διευθύντρια στο Ίδρυμα Αθ. Λασκαρίδης, στο οποίο ανήκει το θηριώδες σκάφος.

«Υπερβαίνει πάρα πολύ τη συνηθισμένη επιβάρυνση των ακτών»

«Αυτή τη στιγμή αυτό που αντιμετωπίζει η Μαγνησία είναι κάτι που υπερβαίνει πάρα πολύ τη συνηθισμένη επιβάρυνση των ακτών, που είναι και η βασική δουλειά του Τυφώνα κι αυτός ήταν ένας λόγος που το Ίδρυμά μας αποφάσισε να συντρέξει τους κατοίκους της περιοχής και δεν θα μπορούσαμε να μην ήμασταν μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Η Θεσσαλία έχει πληγεί πάρα πολύ σοβαρά και δικός μας στόχος είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις αρχές και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε καλά σε μεγαλύτερη κλίμακα, έχοντας ένα στόχο που υπερβαίνει τα καθημερινά μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Κοσμοπούλου. Ο «Τυφώνας», όπως ανέφερε η ίδια, βρέθηκε στις Σποράδες κι έπειτα μετέβη στο Πήλιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι το σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή για όσο καιρό χρειαστεί και απαιτηθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό έργο που επιτελεί και να παρέχει ουσιαστική βοήθεια στους κατοίκους της Μαγνησίας.
«Ήμασταν στις Σποράδες με σκοπό να έρθουμε στην περιοχή του Πηλίου. Παραμείναμε στο Πήλιο από τις 13 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώσαμε πέντε ημέρες δράση στις παραλίες Παπά Νερό και Αη Γιάννη, πήγαμε λίγο στη Σκιάθο, γιατί τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν και τη δική μας δραστηριότητα με σκοπό να επανέλθουμε.

«Έχουν ξεβραστεί στις ακτές πάρα πολλά οικοδομικά υλικά»

Στόχος μας να παραμείνουμε στην περιοχή για όσο χρόνο απαιτηθεί για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο, το οποίο είναι μεγάλο. Θα πάρει σίγουρα αρκετό χρόνο και έχουμε εκπλαγεί με αυτό που αντικρύζουμε», ανέφερε η κ. Κοσμοπούλου σημειώνοντας ότι έχουν ξεβραστεί στις ακτές πάρα πολλά οικοδομικά υλικά, πολύ μεγάλα αποθέματα ξυλείας, πάρα πολλά απορρίμματα από τις χερσαίες πηγές, δηλαδή από τους χώρους ταφής των απορριμμάτων από τις χωματερές κτλ, όπως και πλαστικά, σακούλες, μπουκάλια, συσκευασίας, καφάσια κ.α.. Το εντυπωσιακό δε στοιχείο που ανέφερε η κ. Κοσμοπούλου είναι πως από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου ο «Τυφώνας» συγκέντρωσε από τις παραλίες του Πηλίου 1332 κιλά απορριμμάτων, σχεδόν δηλαδή ενάμιση τόνο.

Μάλιστα, πολλοί είναι οι κάτοικοι που ζητούν τη συνδρομή του «Τυφώνα» για τον καθαρισμό του Παγασητικού με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λασκαρίδη να επισημαίνει ότι η ομάδα κρούσης του «Τυφώνα» βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με το λιμεναρχείο, με τις τοπικές αρχές και στόχος του είναι να συμβάλλει στη περιοχή με όλες του τις δυνάμεις. «Υπάρχουν ζητήματα και προτεραιότητες, όμως εμείς θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε χωρίς να δυσχεράνουμε το έργο άλλων ομάδων που ενδεχομένως έχουν προτεραιότητα και είναι πάρα πολλές, γιατί προέχει η ανθρώπινη υγεία, το να μη χαθούν περιουσίες, να γίνει ασφαλής διαχείριση των νεκρών ζώων. Εμείς θα παραμείνουμε στην περιοχή για όσο καιρό χρειαστεί για να μπορέσουμε να έχουμε μια ουσιαστική συμβολή», είπε η κ. Κοσμοπούλου. Τέλος, ανακοίνωσε πως σε λίγες ημέρες ο «Τυφώνας» θα ενημερώνει για τις τοποθεσίες που θα επισκεφθεί και θα δέχεται και εθελοντές, καθώς ήδη το ενδιαφέρον κατοίκων της Μαγνησίας να συνεισφέρουν στην προσπάθεια είναι μεγάλο.

Πηγή: magnesianews.gr