Πέτσας: Η συμφωνία για τα εξοπλιστικά- Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των 18 Rafale

Πέτσας: Η συμφωνία για τα εξοπλιστικά- Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των 18 Rafale

Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας για την προμήθεια 18 γαλλικών Rafale που σήμερα εισάγεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναφέρθηκε εκτενώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογραμμίζοντας ότι «η Πολεμική Αεροπορία προχωρά άμεσα σε μια κίνηση που αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων στον αέρα». 

Όπως ανέφερε από τα 18 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, τα 12 θα είναι μεταχειρισμένα και τα έξι καινούργια. «Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης, περίπου τον Ιούνιο του 2021, με ρυθμό ένα ανά μήνα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.

«Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, θα διαθέτει 12 στο τέλος του 2022 και 18 το Καλοκαίρι του 2023. Οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στις αρχές του 2021«, σημείωσε ο κ. Πέτσας. 

Πρόσθεσε δε ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ για τα 18 αεροσκάφη και στα 400 εκατ. ευρώ, για τον οπλισμό τους, ο οποίος περιλαμβάνει κατευθυνόμενα βλήματα «METEOR», καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη («MICA», «SCALP», «EXOCET»).  

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή αυτή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, αφορούν τόσο στη δυνατότητα άμεσης παράδοσης ενός αριθμού προκειμένου να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων.

Υπενθύμισε δε ότι τα μέτρα άμεσης ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και επιχειρησιακά μέσω αγοράς και αναβάθμισης εξοπλιστικών συστημάτων, καθώς και μέσω του εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας είχαν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά την παρουσίαση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων από τη Δ.Ε.Θ.

Μάλιστα, σχολίασε τις επικρίσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης – 11ης Δεκεμβρίου, ο οποίος έκανε λόγο για «διπλωματική ήττα» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και ζήτησε αυστηρότερη στάση έναντι της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους εταίρους, απαντώντας ότι «ο ίδιος αρνείται να ψηφίσει την αύξηση των αμυντικών δαπανών στη χώρα μας. Τόση υποκρισία!». 

Πηγή: skai.gr