Πέθανε ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος

Ηλίας Νικολακόπουλος

Ο γνωστός δημοσκόπος και εκλογικός αναλυτής υπέστη ανακοπή ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Σύρου

Σε ηλικία 75 ετών πέθανε ο Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος.

Ο αναλυτής εκλογικών τάσεων και δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστη ανακοπή καρδιάς ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Σύρου.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λωζάννη. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρία των Πιθανότητων στο Πανεπιστήμιο του Παρισίου 6 και το 1984 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του τμήματος νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1986 εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2003 τακτικός καθηγητής. Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό Μega για την παρουσίαση των εκλογικών διαδικασιών. Αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες (“Τα Νέα” κ.λπ.) και διατηρούσε εκπομπή ιστορικού περιεχομένου “Στο Κόκκινο”.

Μέχρι σήμερα ήταν πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)

«Είμαστε όλες και όλοι συγκλονισμένοι» ανακοινώνουν με βαθιά οδύνη τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας αποχαιρετώντας τον πρόεδρο τους Ηλία Νικολακόπουλου, που έφυγε αιφνίδια σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

« Και θα κρατάμε για πάντα τη λάμψη της ανατροπής που σφράγισε τη σκέψη, το βλέμμα και το μειδίαμα του Ηλία μας».

Για την μεγάλεια απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου τα ΑΣΚΙ ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους:

«Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανακοινώνουν με βαθιά οδύνη το θάνατο του προέδρου του Διοικητικού τους Συμβουλίου Ηλία Νικολακόπουλου.Είμαστε όλες και όλοι συγκλονισμένοι.Ο Ηλίας δεν ήταν απλώς ο πρόεδρος μας.Ήταν ένας μαχητικός αγωνιστής κατά της δικτατορίας, συμμέτοχος της συλλογικής περιπέτειας της Αριστεράς, παρών μέχρι την τελευταία μέρα στις συλλογικές αναζητήσεις της νέας εποχής.Ήταν ένας πρωτοπόρος της έρευνας που άνοιξε νέους δρόμους, αναμετρήθηκε με δύσκολα ερωτήματα, ενέπνευσε πολλούς και πολλές που είχαν την τύχη να διασταυρωθούν μαζί του.Ήταν πάνω από όλα ένας δοτικός άνθρωπος που με το παράδειγμά του μας έκανε όλους και όλες να αναζητούμε τον καλύτερο εαυτό μας.Τα λόγια είναι φτωχά.Αποχαιρετούμε τον Ηλία Νικολακόπουλο.Και θα κρατάμε για πάντα τη λάμψη της ανατροπής που σφράγισε τη σκέψη, το βλέμμα και το μειδίαμα του Ηλία μας» .

Πηγή: skai.gr