Περιφέρεια Αττικής: Στην Βουλή η υπερκοστολόγηση rapid test από εταιρεία συμφερόντων Καρυπίδη

Υπερκοστολόγηση των rapid test που έγιναν στην Περιφέρεια Αττικής για λογαριασμό  εταιρείας, συμφερόντων του προέδρου της ΠΑΕ Άρης, Θόδωρου Καρυπίδη, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ακόμα και σε τετραπλάσια τιμή, καταγγέλουν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στη Βουλή.  

Σύμφωνα με αυτήν,  η Περιφέρεια Αττικής αγόρασε 107.066 rapid tests από εταιρεία, συμφερόντων του προέδρου της ΠΑΕ Άρης, σε τιμή σχεδόν τριπλάσια από αυτή που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προμηθεύτηκε ανάλογα τεστ από άλλη εταιρεία.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης: «Το κόστος για εκείνη την περίοδο πολύ πάνω από τα αντίστοιχα που κυκλοφορούσαν στην αγορά και διερωτώμαστε, ερώτημα καταθέτουμε, γιατί αγοράζει η Περιφέρεια Αττικής ακριβότερα απ' ότι μπορεί οποιοσδήποτε να βρει στην αγορά, υπάρχει κάποιος λόγος;»

Η επίμαχη προμήθεια αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο.. η περιφέρεια αποφασίζει την προμήθεια rapid test προϋπολογισμού 1ος εκατομμυρίου ευρώ..Δεν διενεργεί ανοικτό διαγωνισμό αλλά καλεί μόνο 3 εταιρείες σε διαπραγμάτευση..Η.. φθηνότερη προσφορά είναι της εταιρείας AmaniSwiss.. που τελικά παίρνει τη δουλειά να παραδώσει 107χιλιάδες τεστ.. στην τιμή των 9ευρώ και 26λεπτών το ένα..

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης:«Η διαδικασία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, σχετίζονται με τη δυνατότητα να μπορεί κάποιος να καλέσει, βάσει προδιαγραφών, να καταθέσουν οι εταιρείες και από αυτές τις εταιρείες που έχουν αυτές τις προδιαγραφές ν' ανοιχθούν οι προσφορές και να δει κανείς ποια είναι η μειοδότρια. »

Η εταιρεία AMANI SWISS, συμφερόντων Καρυπίδη, όπου ανήκει και η ΠΑΕ, Άρης, έδωσε σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ τιμή για το Rapid Test στην Περιφέρεια Αττικής 9ευρώ και 26λεπτά.. σε αντίστοιχο διαγωνισμό της Περιφέρειας Μακεδονίας, 7ευρώ και 9λεπτά.. όταν στην αγορά, αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο, μπορεί να προμηθευτεί το συγκεκριμένο rapid test, με 2 ευρώ και 30λεπτά..

Για σκάνδαλο κάνουν λόγο αντιπολιτευόμενα μέλη της Περιφέρειας. Όπως αναφέρει το μέλος Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρεια Αττικής, Δημήτρης Κατσικάρης: «Είναι απολύτως προφανές ότι αγοράζουμε τα Τεστ σε τετραπλάσια τιμή από αυτή που υπάρχει στην αγορά. Επιπλέον επ' αυτού, σημειώνουμε ότι ο ΙΦΕΤ (υπουργείο Υγείας) αγόρασε τα Τεστ από τη γνωστότερη Αμερικάνικη εταιρεία της παγκόσμιας αγοράς με 5 ευρώ ανά τεμάχιο, δηλαδή εμείς προμηθευόμαστε τα κινέζικα Τεστ σε σχεδόν διπλάσια τιμή.»

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, δικαιολόγησε την ακριβή τιμή, επειδή οι προδιαγραφές που έθεσαν ήταν υψηλές.. Όπως ανέφερε:«Την υψηλότερη προδιαγραφή πιστότητος του Rapid Test σχετικά με αυτό το οποίο δίνει το μοριακό, η μοριακή ανίχνευση. Πέρασε και από το ελεγκτικό συνέδριο, βγήκε με ομόφωνη απόφαση όλες οι διαδικασίες απολύτως νόμιμες.»

Η Περιφέρεια Μακεδονίας πάντως, σε αντίστοιχο διαγωνισμό για την προμήθεια λιγότερων Rapid Test.. πήρε προσφορές από περισσότερες εταιρείες, και έλαβε τελικά τιμή στο ένα τρίτο αυτής που πήρε η Περιφέρεια Αττικής..

Πηγή: skai.gr