Πατέρα κάτσε... άνετος:  Άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών - Άλλες αλλαγές

Άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών θα μπορούν να παίρνουν πλέον οι πατέρες σύμφωνα με ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής. Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δικαιούνται μόνο δύο μέρες. 

Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί δύο ημέρες πριν από τον τοκετό, και 12 ημέρες μετά, τμηματικά ή όλες μαζί, και εντός ενός μηνός.

Επίσης, σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, αυξάνεται από τέσσερις σε έξι μήνες και για τους δύο γονείς η γονική άδεια ανατροφής, η όποια μέχρι σήμερα δίνεται μόνο στις μητέρες. 

Από τους έξι μήνες οι τέσσερις θα είναι άνευ αποδοχών και οι δύο πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ. Και αυτή η άδεια θα δίνεται ολόκληρη ή τμηματικά μέχρι τη συμπλήρωση του όγδοου έτους του παιδιού.

Επίσης προωθούνται ρυθμίσεις όπως προστασία νέων μπαμπάδων κατά της απόλυσης, δυο μήνες από τον τοκετό για το πρώτο παιδί, τέσσερις για το δεύτερο και έξι για κάθε επόμενο, αλλά και πέντε εργάσιμες μέρες ετησίως άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα παιδιού, αδελφού συζύγου ή συντρόφου

Το νέο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την άνοιξη.
 

Πηγή: kathimerini.gr