Κλείσιμο

Παπαευαγγέλου: Αυξητική τάση κρουσμάτων -Εμβολιασμένοι που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα 2 τεστ τις επόμενες μέρες

Τις τελευταίες τρεις μέρες παρατηρείται μια σημαντικά αυξητική τάση, ενώ σημειώνεται πτώση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 33 έτη, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται κυρίως στα Χανιά, τη Λακωνία και το Ρέθυμνο, όπου έχουν βρεθεί και κρούσματα της Όμικρον.

Όσον αφορά τις νοσηλείες, η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών.

Εξέφρασε, επίσης, την αγωνία των ειδικών για την παραλλαγή Όμικρον.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν με την ατομική ευθύνη όλων μας», επεσήμανε.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των γιορτών, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να περιορίσουμε τις επαφές μας και να φοράμε μάσκα.

Όσοι ήρθαν πρόσφατα από το εξωτερικό, πέρα από τα δύο τεστ που θα κάνουν, θα πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους με τους δικούς τους ανθρώπους ή να τους συναντούν με χρήση μάσκας. 

Καλή και ορθή χρήση μάσκας, αποφυγή πολυπληθών συναθροίσεων και αποφυγή συναθροίσεων με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλούς κινδύνου.

Οι εμβολιασμένοι που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα οφείλουν να τηρούν τα μέτρα και να παρακολουθούν την υγεία τους για 14 μέρες, ενώ με τα νέα δεδομένα συνιστάται να μειώσουν την κινητικότητά τους και να κάνουν τουλάχιστον 2 σελφ τεστ τις επόμενες 7-10 μέρες.

Επιπλέον, ισχυρή σύσταση προς όλους να κάνουν τεστ πριν τις συγκεντρώσεις με συγγενείς και φίλους και να αποφεύγουν τους συγχρωτισμούς.

Τέλος, η κα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι ο εμβολιασμός των γονέων προστατεύει και τα παιδιά. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νοσηλείες παιδιών είναι κάτω από 2%.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι στιγμής 12.000 παιδιά είναι εμβολιασμένα, ενώ έχουν κλειστεί 40.000 ραντεβού.

Από 3 Ιανουαρίου θα παραλάβουμε νέες δόσεις εμβολίου και θα ανοίκουν νέα ραντεβού.

Πηγή: skai.gr