Παπαευαγγέλου: Όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα σε Θεσσαλονίκη (545), Αττική (319) και Λάρισα (106), όπως τόνισε η Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Αξιοσημείωτος είναι, όμως, και ο αριθμός στις Σέρρες και τη Μαγνησία.

Με βάση τα παγκόσμια δεδομένα, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση όσον αφορά τα κρούσματα και στη 16η όσον αφορά τη θνητότητα.

«Η καμπύλη μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο είναι σταθερά υψηλό», επεσήμανε η Λοιμωξιολόγος και προσέθεσε πως «η μείωση, δυστυχώς, έχει αργότερο ρυθμό από αυτό που θα επιθυμούσαμε». 

Σημειώνεται, επίσης, αύξηση της διάμεσης ηλικίας των  νέων κρουσμάτων στα 48 έτη.

Το ΕΣΥ  φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζεται για όλη την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχει μια σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές, όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.

Σημείωσε, επιπλέον ότι, σε όλη τη χώρα υπάρχουν 4500 ασθενείς, εκ των οποίων πάνω από το ¼ είναι στη Θεσσαλονίκη. Κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους την ημέρα.

Σχετικά με την άρση του απαγορευτικού, η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Η πίεση στις ΜΕΘ είναι ο βασικός παράγοντας για λήψη αποφάσεων.

Όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση, τόνισε. 

Για το μετά-Covid σύνδρομο είπε ότι οι ασθενείς εγγράφονται στο μητρώο και παρακολουθούνται μακροπρόθεσμα.

Σχετικά με τα εμβόλια η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι σώζουν ζωές. «Αυτά που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε. «Αρνητές υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.»
 

Πηγή: skai.gr