Ανθρωπιστική κρίση χωρίς τέλος στα ελληνικά νησιά. Μόνο για το μήνα Νοέμβριο στα νησιά του βόρειου Αιγαίου πέρασαν συνολικά 7.049 αιτούντες άσυλο, δηλαδή 235 μετανάστες και πρόσφυγες ημερησίως. Από αυτούς, οι περισσότεροι από τους μισούς, και συγκεκριμένα 4.105 πέρασαν στη Λέσβο, 1.120 πέρασαν στη Χίο και 1.637 πέρασαν στη Σάμο.

Πάντως, την τελευταία εβδομάδα, και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου έως και τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου οι ροές εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με το περασμένο διάστημα. Στη Λέσβο πέρασαν 549 άτομα, στη Χίο 152 και στη Σάμο 252. Σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι σε όλο το βόρειο Αιγαίου δεν έχουν αναφερθεί αφίξεις.

Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταφορά 20.000 ανθρώπων από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τις αρχές του 2020. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, προβλέπεται σταδιακά το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών φιλοξενίας στη Μόρια (Μυτιλήνη), στη ΒΙΑΛ (Χίος) και στο Βαθύ (Σάμος) και η δημιουργία αντίστοιχα στις περιοχές αυτές κλειστών δομών, που θα χρησιμοποιούνται ως Προαναχωρησιακά Κέντρα και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας 5.000+ ατόμων η καθεμία. 

ΑΜΠΕ - skai.gr