Παλλήνη: Περιβαλλοντικό έγκλημα με εναπόθεση τόνων από μπάζα καταγγέλλουν οι κάτοικοι- Για ανάπλαση μιλά ο δήμος

Τόνοι μπάζα  εναποτίθενται στην περιοχή Βακαλόπουλο- Παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής - Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι κάτοικοι- Τι απαντά στο skai.gr ο δήμαρχος Παλλήνης

Την παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής προκάλεσαν οι καταγγελίες κατοίκων της Παλλήνης για ανεξέλεγκτη εναπόθεση μπάζων στην περιοχή Βακαλόπουλο, στους πρόποδες της Πεντέλης. Τα μπάζα, όπως διαπιστώθηκε από την αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας προέρχονται από την εκσκαφή για την κατασκευή αποχευτευτικού δικτύου στην Παλλήνη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων στο skai.gr που έγιναν και στις αρμόδιες υπηρεσίες, τόνοι από μπάζα έχουν αποτεθεί στο συγκεκριμένο σημείο, όπου υπάρχουν δέντρα και χαμηλή βλάστηση, αντί να τα μεταφέρει χιλιόμετρα μακριά, καταστρέφει έναν ελεύθερο χώρο και δημιουργεί μία αφόρητη, ίσως και επικίνδυνη κατάσταση.

Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται με την ανοχή του δήμου Παλλήνης και είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Η εναπόθεση των χιλιάδων τόνων από μπάζα γίνεται στο πλαίσιο συμφωνίας του δήμου και του εργολάβου που έχει αναλάβει τις εκσκαφές για το αποχετευτικό δίκτυο. Σύμφωνα με την απόφαση 349/2022 της Οικονομικής επιτροπής του δήμου Παλλήνης, ο δήμος αποδέχθηκε τη δωρεά του εργολάβου που αφορούσε εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης του εδάφους και διαμόρφωσης των οικοδομικών τετραγώνων στην περιοχή Βακαλόπουλο, αλλά και των κοινόχρηστων χώρων που προορίζονται για μελλοντική κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων. Με την επίμαχη σύμβαση η δημοτική αρχή παραχωρεί ταυτόχρονα στην εταιρία το δικαίωμα της επιχωμάτωσης και μάλιστα σε ύψος 0,80 εκατοστών των κοινόχρηστων χώρων με την αιτιολογία της δημιουργίας μελλοντικής αθλητικής εγκατάστασης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες η ωφέλεια για τον εργολαβο από το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να απομακρύνει τους χιλιάδες τόνους μπάζων σε ορισμένες για το σκοπό αυτό περιοχές είναι τεράστια. 

Μπάζα Παλλήνη

Πολύ περισσότερο δε, η περιφέρεια Αττικής σε έγγραφό της προς τον δήμο Παλλήνης καλεί να απομακρυνθούν άμεσα οι τόνοι μπάζων που έχουν εναποτεθεί ακριβώς δίπλα στο ρέμα, με την επισήμανση μάλιστα, ότι σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης αυτά θα παρασυρθούν εντός του ρέματος με κίνδυνο να προκληθούν πλημμύρες. 

έγγραφο περιφέρειας

Το κοινοτικό συμβούλιο Παλλήνης έχει ήδη διαμαρτυρηθεί  προς τον δήμο, αλλά όπως καταγγέλεται δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Μάλιστα, τα αναπάντητα ερωτήματα για το περιβαλλοντικό έγκλημα απασχόλησαν σε ειδική συνεδρίαση το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλλήνης, το οποίο ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει ενημέρωση από κάθε αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, της Περιφέρειας, του Δασαρχείου, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της ΕΥΔΑΠ για το εάν το επίμαχο έργο – δωρεά έγινε σύμφωνα με τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις, καθώς και να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος προκειμένου να ελεγχθεί διεξοδικά κάθε πτυχή της υπόθεσης και να διερευνηθούν τυχόν παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Μπάζα Παλλήνη

Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε αναβρασμό και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας απαιτώντας τόσο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και των περιουσιών τους.  

Το skai.gr απευθύνθηκε στον δήμαρχο Παλλήνης κ.Αθανάσιο Ζούτσο θέτοντας υπόψη του τις καταγγελίες. Ο κ.Ζούτσος, έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας η οποία έχει σκοπό την παραπληροφόρηση των πολιτών τώρα που πλησιάζουμε στις δημοτικές εκλογές και υποστήριξε πως η ανάπλαση που έχει ξεκινήσει στην περιοχή γίνεται μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου  και της οικονομικής επιτροπής του δήμου Παλλήνης.
«Ό,τι γίνεται στην περιοχή γίνεται μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και οικονομικής επιτροπής του δήμου Παλλήνης, γίνεται σε εφαρμογή του εντός σχεδίου πόλης δηλαδή δεν γίνεται σε εκτός σχεδίου ή δασική περιοχή. Ακόμη γίνεται σε πλήρη εφαρμογή των προβλεπόμενων υψομέτρων από το σχέδιο πόλης.
Γίνεται σε οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης που το ένα το μεγάλο έχει χρήση αθλητικές εγκαταστάσεις και εκεί προορίζουμε να φτιάξουμε τα αθλητικά μας κέντρα και πιο δίπλα που έχει κάποια μικρότερα σε έκταση οικοδομικά τετράγωνα που είναι κοινόχρηστοι χώροι θα διαμορφώσουμε πλατείες και παιδικές χαρές».

Όσο για τα μπάζα που σύμφωνα με τους κατοίκους φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά μέτρα ύψος, ο δημαρχος Παλλήνης επισημαίνει πως τα μπάζα έχουν τοποθετηθεί εκεί μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επειδή το έδαφος είναι επικλινές.
«Για να κανείς ένα γήπεδο δεν θα το κανείς σε κατηφόρα με κλίση 20/, γιατί τότε θα κάνεις αναρρίχηση και όχι γήπεδο. Όπως προβλεπόταν λοιπόν από το σχέδιο είπαμε να διαμορφωθεί στο προβλεπόμενο υψόμετρο που έχει ορίσει το σχέδιο πόλης. Έπρεπε να επιχωματωθούν και να διαμορφωθούν στο τελικό υψόμετρο όπου προβλέπει το σχέδιο. Τα ψέμματα έχουν κοντά πόδια και σύντομα φαίνεται η αλήθεια» καταλήγει.

ΕΥΔΑΠ: Καμία εμπλοκή  με τα υλικά εκσκαφών στην περιοχή Βακαλόπουλο

Με αφορμή τις καταγγελίες των κατοίκων, αλλά και το δημοσίευμα του skai.gr η ΕΥΔΑΠ σημειώνει πως τα μπάζα που υπάρχουν στο Βακαλόπουλο, δεν προέρχονται από το έργο για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου. Ειδικότερα, αναφέρει πως «ουδεμία σχέση έχει η εργολαβία Α-453 που αφορά στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στο σχετικό Δήμο αλλά και, οποιοδήποτε άλλο έργο της εταιρείας με τα υλικά εκσκαφών που υπάρχουν στην εν λόγω περιοχή.
Η συγκεκριμένη εργολαβία (Α-453) - όπως και κάθε άλλο έργο που υλοποιείται με την ευθύνη της ΕΥΔΑΠ - τηρεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες καθώς και ακολουθεί αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα.
Η ΕΥΔΑΠ, ως αξιόπιστος κοινωνικός εταίρος, έχει αποδείξει έμπρακτα πως στέκεται πάντοτε σύμμαχος στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και με τα έργα της αποτελεί βασικό πρωτεργάτη στην ανασύσταση και προστασία του περιβάλλοντος της Ανατολικής Αττικής αλλά και όπου αλλού δραστηριοποιείται».

Πηγή: skai.gr