Κλείσιμο

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Εκδήλωση από την Περιφέρεια Αττικής με 600 συμμετοχές από όλο τον κόσμο

«Τιμούμε τη σπουδαία μας κληρονομιά και θα συμβάλουμε για τη διάδοσή της στα πέρατα του κόσμου», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στην εκδήλωση «Γλώσσα μου Μυριολάλητη», για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ευγενίδου και τον πολιτιστικό οργανισμό Grow. Την παρακολούθησαν διαδικτυακά περίπου 600 πολίτες και εκπρόσωποι φορέων από διάφορες χώρες: Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Παναμά, Ρωσία, ΗΠΑ, Αφρική και Βενεζουέλα.

Στον χαιρετισμό της, η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η 'μυριολάλητη' γλώσσα μας, πέρα από μέσο σκέψης, κατανόησης, επικοινωνίας, δημιουργίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον μας. Αποτελεί το διαχρονικό, κοινό μας σημείο αναφοράς. Καίριο ρόλο σε αυτή την πτυχή διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί μας, οι οποίοι μεταλαμπαδεύουν ακούραστα από γενιά σε γενιά τη γλώσσα μας. Επιπλέον, η κομβική θέση της ελληνικής γλώσσας στο διεθνές γίγνεσθαι, την καθιστά μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται από ένα μικρό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, το αποτύπωμά της είναι έντονο και διαχρονικό. Πρόκειται για γλώσσα στην οποία αναπτύχθηκε η φιλοσοφία, η λογοτεχνία, οι επιστήμες και η ιατρική. Μία γλώσσα που μετρά χιλιάδες χρόνια ζωής».

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν η Αμαλία Παππά, αν. γενική διευθύντρια Γενικών Αρχείων του Κράτους, ο Γιάννης Χρυσουλάκης γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, ο Νικόλαος Κρίκος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα, ο Γιάννης Κορίνθιος, καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας, Πανεπιστήμιο Καλαβρίας, ο Λ. Δημητριάδης-Ευγενίδης πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ προβλήθηκαν βίντεο από μαθητές των σχολείων Μυρτιά- Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, Όμηρος Χιμάρας εννεατάξιο ελληνικό σχολείο και το Λύκειο Μάρκο Γκάλτι της Ιταλίας, όπου διδάσκονται τα ελληνικά. 

Ο περιφερειάρχης επεσήμανε την αναγκαιότητα διατήρησης και ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας «ως πολύτιμο και αναπόσπαστο στοιχείο όχι μόνο της ελληνικής αλλά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». Χαρακτήρισε τυχερούς τους Έλληνες για την οικουμενικότητα της μητρικής γλώσσας, η οποία στη «θαυμαστή διαχρονικότητά της συναποτελεί πολύτιμο στοιχείο της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας του λαού μας» όπως σημείωσε. Τόνισε την σημασία της καθιέρωσης της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «ως επιστέγασμα της αναγνώρισης του πανανθρώπινου χαρακτήρα της και της διαχρονικής συμβολής της στην προώθηση της πνευματικής δημιουργίας». Η ημέρα αυτή πρόσθεσε, μας υπενθυμίζει το υψηλό χρέος που έχουμε ως Έλληνες και ως πολίτες του κόσμου, να διασώσουμε το ανεκτίμητο αυτό πολιτιστικό μας κεφάλαιο σε όλη την οικουμένη, αναδεικνύοντας τον διεθνή χαρακτήρα και τις πανανθρώπινες αξίες που εκφράζει».  
 
Αναφερόμενος στις προσπάθειες «του μεγάλου Ελληνιστή, Γιάννη Κορίνθιου» για την καθιέρωση αυτής της Ημέρας, υπογράμμισε και την συμβολή του από τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ το 2014 όταν μια συνάντηση στη Ρώμη, η ΚΕΔΕ υιοθέτησε άμεσα, την πρωτοβουλία και προώθησε σχετικό ψήφισμα για τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, το οποίο υπερψηφίστηκε από 202 δήμους της χώρας.  

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, Γιάννη Κορίνθιο και τον πρόεδρο της Φιλελληνικής Εταιρίας Ιταλίας, Μάρκο Γκάλντι, δήμαρχο της Κάβα Ντε Τιρένι.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του, που οκτώ χρόνια μετά η προσπάθεια καρποφόρησε «μέσα από πολύπλευρες δράσεις, με πρωταγωνιστές Έλληνες της Ομογένειας και διακεκριμένους επιστήμονες - ερευνητές» και τόνισε: «Έχουμε χρέος, όλοι μαζί θα υπηρετήσουμε στο ακέραιο, κληροδοτώντας στις επόμενες γενιές Ελλήνων την αγάπη για τη γλώσσα και τον πολιτισμό, δίνοντάς τους τη σκυτάλη για να συνεχίσουν την προβολή της σε όλο τον κόσμο».

Ο καθ. Γ. Κορίνθιος εξήρε τη συμβολή του Γ. Πατούλη στην προσπάθεια για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας , όπως επίσης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης για τις πρωτοβουλίες να ενωθούν οι Έλληνες ακρίτες απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι «κρατούν ζωντανή τη 'φλόγα' της ελληνικής γλώσσας». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ