Εφευρέσεις και βιομηχανικά σχέδια οκτώ μαθητών δημοτικού βραβεύτηκαν από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Για εφευρέσεις και βιομηχανικά σχέδια βραβεύτηκαν χθες οκτώ μαθητές από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη σε ειδική τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος που προσφέρει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) από το 2007 σε μαθητές της Ε' και Στ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε τα εξής: «Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αποτελεί ένα σημαντικό κτήμα του ελληνικού λαού, για την προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και την κινητροδότηση της εφευρετικότητας και της νεωτερικότητας.

Αυτές οι έννοιες καταφέρουν και συνδέουν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία με όλες αυτές τις αξίες, με όλη αυτή τη νοοτροπία, που μόνο μεγάλο κέρδος μπορεί να προσδώσει σ' αυτή την χώρα.

Η Ελλάδα που θέλουμε, είναι ακριβώς αυτή η Ελλάδα. Η Ελλάδα της προόδου, η Ελλάδα της εφευρετικότητας, η Ελλάδα της δημιουργίας. Στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε, φαίνεται πως οι νέοι άνθρωποι, η νέα γενιά, φαίνεται πως αποκτά ταλέντα και δεξιότητες, που για εμάς τους μεγαλύτερους φαντάζουν πολύ δύσκολα.

Καθώς ο χρόνος αλλάζει με τόση μεγάλη ταχύτητα, εμείς οι μεγαλύτεροι προσαρμοζόμαστε με μεγαλύτερη δυσκολία, ενώ οι νεότεροι μπορούν και αντλούν ταλέντα και δεξιότητες, που για εμάς είναι πολύ εντυπωσιακές.

Η σημερινή πρωτοβουλία είναι πραγματικά πολύ αξιέπαινη, γιατί δίνει τον χώρο και δείχνει τον τρόπο στα παιδιά μας να συνδέονται με αυτόν τον καινούριο κόσμο της εφευρετικότητας».

Στην ομιλία του ο γενικός διευθυντής του ΟΒΙ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ανάφερε: «…Στον ΟΒΙ γνωρίζουμε πολύ καλά πως η εκπαίδευση και η έρευνα κατέχουν ένα δυναμικά εξελισσόμενο χαρακτήρα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΟΒΙ έχει ως στόχο να εισάγει τους μικρούς μαθητές με μικρά και σταθερά βήματα στην Οικονομία της Γνώσης που παρέχει ένα αναπτυξιακό πρότυπο, δημιουργώντας προοπτική και έμπνευση.

Στόχος μας είναι να κεντρίζουμε τη δημιουργικότητά τους. Συγχαίρουμε την περιέργεια, τη φαντασία, το συναγωνισμό, προσδοκώντας σε νέους ερευνητές, εφευρέτες, βιομηχανικούς σχεδιαστές, πετυχημένους μελλοντικούς επιχειρηματίες που απαντούν με τις αυθεντικές ιδέες στους στις σύγχρονες υποχρεώσεις και δημιουργούν προοπτικές και έδαφος ευκαιριών, για ατομική προκοπή και επιτυχία».

Τα βραβεία

Τα ισόβαθμα βραβεία που απονεμήθηκαν είναι τα εξής:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ:

Τίτλος: Εξοικονόμηση Νερού

Εφευρέτες: Νεκταρία Παπαϊωάννου, Ειρήνη Στακιά, Κωνσταντίνα Στούμπου, Ιωάννα Ψυρίδη

Σχολείο: Η Ελληνική Παιδεία

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ:

Τίτλος: Μαξιλάρι Ηχείο

Εφευρέτης: Φάνης Γεωργάκης

Σχολείο: 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ:

Τίτλος: Κούνια που σε κούναγε (Κούνια με φωτοβολταϊκά)

Εφευρέτες: Μαρία Ζωή Βαλεντή, Δάφνη Τσιλιμπουνίδη

Σχολείο: Λεόντειος Σχολή Αθηνών

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ:

Τίτλος: Τσάντα διπλής χρήσης

Βιομηχανικός Σχεδιαστής: Μάρθα Χαλίλ

Σχολείο: 5ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ