Πέρασε στη Μολδαβία η ελληνική αυτοκινητοπομπή που ξεκίνησε από Κίεβο

Κατάφερε να περάσει στη Μολδαβία η πομπή των αυτοκινήτων που ξεκίνησε από το Κίεβο της Ουκρανίας χθες, με το προσωπικό της ελληνικής Πρεσβείας, δημοσιογράφους κ.α., σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η πομπή κατευθύνεται προς τη Ρουμανία.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο εκκενώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής και τους δημοσιογράφους που για λόγους ασφαλείας βρίσκονταν εκεί, να εγκαταλείπουν.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα της Πολωνίας από την Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα. Σήμερα το πρωί μόνο πέρασαν 9.000 άτομα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Σεφερνάκερ.

Έλληνας πρέσβης στην Ουκρανία: Γέμισε καλάσνικοφ το Κίεβο - Δεν ξέρουν να πολεμάνε, αλλά εχουν πάθος

Έως την τελευταία στιγμή παρέμεινε στο Κίεβο η ελληνική διπλωματική αποστολή και αποφάσισε να φύγει μόνο μόλις διαπίστωσε ότι διανέμονται όπλα στους πολίτες για να γίνει παλλαϊκή άμυνα, όπως εξήγησε ο Έλληνας πρέσβης στην Ουκρανία Βασίλειος Μπορνόβας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα».

Ο κ. Μπουρνόβας εξήγησε ότι δόθηκαν παντού καλάσνικοφ και ο κόσμος τα περιεργαζόταν προκειμένου να αμυνθούν στη ρωσική εισβολή. «Δεν ξέρουν να πολεμάνε, έχουν βεβαίως ένα πάθος», είπε χαρακτηριστικά και περιέγραψε το διάλογο που είχε με τέσσερα νέα παιδιά, από 20 έως 22 ετών πριν φύγει από το Κίεβο.

«Όπως φεύγαμε από την πρεσβεία, ξαφνικά είδα 4 παιδιά, 3 αγόρια και 1 κορίτσι με τα καλάσνικοφ που τα περιεργάζονταν, με τις βόμβες μολότοφ που φτιάχνανε, με άμμο και κομμάτια αφρολέξ μέσα στα μπουκάλια. Τους πλησίασα και τους ρώτησα ‘’τι έχετε σκοπό να κάνετε’’ και μου λένε, ‘’θα πολεμήσουμε’’».

Ο κ. Μπουρνόβας μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ καθ’ οδόν για την Μολδαβία. Στην ελληνική αυτοκινητοπομπή βρίσκονται 13 άτομα.

«Προσπαθήσαμε να περάσουμε από μια δίοδο προς Μολδαβία. Εστάθη αδύνατο υπολόγισα γύρω στα 5.000 με 6.000 αυτοκίνητα. Φαίνεται ότι φεύγουν κυρίως γυναίκες και παιδιά», τόνισε.

Σχετικά με τις μάχες, ο Έλληνας διπλωμάτης ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερα από 40 σημεία έντασης σε όλη τη χώρα και έχουν χτυπηθεί πάνω από 200 στόχοι.

«Προχωρούν σιγά - σιγά, και προσπαθούν να φτάσουν στα κεντρικά Μέγαρα. Οι οδομαχίες παρατηρήθηκαν χθες γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο (στο Κίεβο). Καταλαβαίνω ότι πλέον οι πρεσβείες και οι συνάδελφοι ειδικών αποστολών, έχουν κλειστεί σε καταφύγια», σημείωσε.
 

Πηγή: skai.gr