Όργιο παρανομιών στη Μύκονο μπροστά στα μάτια της πολεοδομίας

Όργιο παρανομιών στη Μύκονο μπροστά στα μάτια της πολεοδομίας
Οικοδομικός οργασμός με άρωμα... παρανομίας παρατηρείται στη Μύκονο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής». Κατοικίες ανεγείρονται χωρίς άδεια, από ιδιοκτήτες πρόθυμους να πληρώσουν τα υψηλά πρόστιμα, προκειμένου να τις εντάξουν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, παρά τα όσα ορίζει ο σχετικός νόμος.

Όπως σημειώνει ο απεσταλμένος της «ΚτΚ» στη Μύκονο, Γιώργος Λιάλιος, δύο ξενοδοχεία, το ένα στα «περίχωρα» της Χώρας και το άλλο πάνω από διάσημη παραλία του νησιού, προσθέτουν δωμάτια.

Σε μία άλλη παραλία χτίζεται ολόκληρο μπαρ στα όρια της ακτής, ενώ αρκετά είναι και τα μεμονωμένα σπίτια που χτίζονται σε διάφορα σημεία του νησιού. Το πιο συνηθισμένο θέαμα όμως είναι οι προσθήκες: ένα δωμάτιο, μία αποθήκη, ένα γκαράζ.

Αυτό που δύσκολα θα συναντήσει κανείς στις δεκάδες οικοδομές του νησιού είναι η γνωστή πινακίδα – που υποχρεωτικά θα πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο, μπροστά από την οικοδομή – με τον αριθμό της οικοδομικής άδειας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Δήμο Μυκόνου, στην πολεοδομία έχουν κατατεθεί 160 καταγγελίες που πρέπει να ελεγχθούν, οι περισσότερες ανώνυμες.

Όπως τόνισε στην «Κ» ο Σταύρος Μαντζιβής, υπεύθυνος του νεοσύστατου πολεοδομικούς γραφείου Μυκόνου, «στο πολεοδομικό γραφείο είμαστε μόλις δύο έμπειροι υπάλληλοι, ο ένας έτοιμος να φύγει με την εφεδρεία για να ελέγξουμε όλες τις καταγγελίες. Δεν έχουμε καν αυτοκίνητο, πηγαίνουμε με δικά μας μέσα».

«Ο λόγος που στη Μύκονο το φαινόμενο είναι τόσο εκτεταμένο, είναι ότι στο νησί έχουν χρήματα και για να χτίσουν γρήγορα και για να πληρώσουν τα πρόστιμα την επόμενη ημέρα», λέει στην «Κ» ένας μηχανικός. «Έχω ακούσει μέχρι και την περίπτωση ανθρώπου που ζήτησε να δηλώσει ο μηχανικός 200 επιπλέον τετραγωνικά, ένα ολόκληρο κτίριο, το οποίο δεν έχει ακόμα χτιστεί, αλλά θα «προστεθεί» στις φωτογραφίες που κατατίθενται μέσω του υπολογιστή».
Πηγή: skai.gr