Νίκη Αραμπατζή (πρόεδρος ΟΠΑΝΔΑ): Πώς θα γιορτάσει η Αθήνα τα Χριστούγεννα

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ αποκαλύπτει τι περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα, αλλά και ποιες άλλες εκπλήξεις ετοιμάζονται για τους Αθηναίους

Συνέντευξη στην Αναστασία Καρβούνη

Τα φετινά Χριστούγεννα, είναι από τα πιο λαμπερά που έχει ζήσει η Αθήνα, τα τελευταία χρόνια. Αμέτρητες εκδηλώσεις, κατασκευές, κεράσματα, face-painting,  ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, χριστουγεννιάτικες μασκότ, περιμένουν τους μικρούς και μεγάλους Αθηναίους, αλλά και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, καθημερινά.

οπανδα

Το πλούσιο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), υψώνοντας «δέκα Χριστουγεννιάτικα χωριά στις γειτονιές της Αθήνας».

H Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ είναι η κυρία Νίκη Αραμπατζή, η οποία μίλησε στο skai.gr για το έργο του οργανισμού και απόκαλυψε τις επόμενες δράσεις του.

H συνέντευξη της κυρίας  Αραμπατζή στο skai.gr ακολουθεί:

  • Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος;


Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι λαμπερά και γιορτινά σε όλη την Αθήνα. Ο στόχος είναι να μεταφερθούν το φως, η χαρά, η λάμψη και το χρώμα των Χριστουγέννων στις περισσότερες από τις 129 γειτονιές της πόλης μας. Έτσι, εκτός από το Σύνταγμα, που ο στολισμός του ήδη προσελκύει καθημερινά εκατοντάδες κόσμου –να σημειώσω ότι ο φωτισμός όλης της πόλης φέτος γίνεται μόνο με φωτάκια led για ενεργειακή εξοικονόμηση–, αυτά τα Χριστούγεννα εγκαινιάσαμε επίσης τον εορτασμό και σε ένα άλλο πολύ κεντρικό σημείο της πόλης, την Ομόνοια. Μετά από πολλά χρόνια και μετά την ανάπλασή της, η περιοχή αναβαθμίζεται και η γιορτή της πόλης εξαπλώνεται με ένα χριστουγεννιάτικο market με μουσική, λιχουδιές, στολίδια και καλούδια, μια ενέργεια που θα φωτίσει και αυτήν την περιοχή της Αθήνας. Η κύρια εστίαση όμως φέτος είναι να λάμψουν οι γειτονιές. Οι πολιτιστικοί χώροι και όλοι οι χώροι ευθύνης του ΟΠΑΝΔΑ είναι διάσπαρτοι σε όλη την πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Έτσι, παράλληλα με τους προαναφερόμενους χώρους, στήνουμε και δέκα χριστουγεννιάτικα χωριά –ένα ή δύο σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας–, που θα γίνουν πόλοι έλξης, χαράς και γιορτής για τα παιδιά και τις οικογένειες από τις 23 Δεκεμβρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου. Παραστάσεις με μαριονέτες, ξωτικά, ξυλοπόδαροι, bubble show, αφήγηση παραμυθιών είναι μόνο μερικές από τις συναρπαστικές αλλά και ποιοτικές δράσεις που απολαύσουν οι δημότες. Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, στις 5.30 μ.μ., ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης θα εγκαινιάσει τα χριστουγεννιάτικα χωριά στην πλατεία Γκίκα (Πηνελόπης Δέλτα) στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα και σας προσκαλώ και σας παροτρύνω να μην το χάσετε – θα είναι φαντασμαγορικά! Παράλληλα, όλοι οι πολιτιστικοί μας χώροι –μουσεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκη και θέατρα– θα προσφέρουν ποιοτικές χριστουγεννιάτικες ψυχαγωγικές δράσεις και παραστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών. Να αναφέρω επίσης τον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία Καλουτά», που ξαναμπαίνει δυναμικά στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας και θα υποδέχεται με ελεύθερη είσοδο τον κόσμο σε πλήθος παραστάσεων που έχουμε προγραμματίσει. Αλλά και η Φιλαρμονική του Δήμου μας, όπως κάθε χρόνο, θα σκορπίζει νότες και ρυθμούς στους δρόμους της πόλης. Η χριστουγεννιάτικη εμπειρία μάς περιμένει παντού, σε όλη την Αθήνα! Και ειλικρινά εύχομαι με όλες αυτές τις δράσεις το πνεύμα των Χριστουγέννων να αγκαλιάσει όλους τους πολίτες, να χαρούμε σαν παιδιά και να μείνει στην καρδιά όλων μας ο ενθουσιασμός της γιορτής.

  • Οι θέσεις εξαντλούνται πολύ γρήγορα . Θα υπάρξει κάποια τροποποίηση, η οποία θα βοηθούσε να ζήσουν περισσότεροι αυτή την εμπειρία;

Οι θέσεις στα πολιτιστικά μας κέντρα, στα μουσεία μας αλλά και στον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία Καλουτά» όντως εξαντλούνται γρήγορα, κάτι που μας επιβεβαιώνει ότι τα προγράμματά μας για παιδιά, νέους και ενήλικες είναι όντως ποιοτικά, κι αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις και, αν χρειαστεί να διευρύνουμε το πρόγραμμα, θα το κάνουμε για να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους δημότες, παιδιά ή επισκέπτες.

  • Πώς γεννήθηκε η ιδέα για ένα τόσο μεγάλο event; Πώς καταφέρνετε ως ΟΠΑΝΔΑ να το φέρετε εις πέρας;

Η κεντρική ιδέα για φέτος ήταν να δοθεί μια νότα χαράς και γιορτής σε όλους τους κατοίκους και μη της πρωτεύουσας, γιατί όλοι χρειαζόμαστε να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα και να ξεχαστούμε από τους περιορισμούς των προηγούμενων ετών, να παίξουμε, να χορέψουμε, να γιορτάσουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαστήκαμε από πολύ νωρίς με τον Δήμαρχο και την ομάδα του, όλους τους φορείς πολιτισμού του Δήμου, την ΕΑΤΑ (Τhis is Athens), το Athens Culture Net, την Τεχνόπολη και τον Ρ/Σ Αθήνα 9,84 γι’ αυτόν τον σχεδιασμό. Όσον αφορά τον τρόπο που το φέρνουμε σε πέρας στον ΟΠΑΝΔΑ, η μόνη απάντηση είναι με έγκαιρο και εύστοχο προγραμματισμό, έρευνα των αναγκών των δημοτών και πολλή δουλειά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εργαστεί κάποιος για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις εκπαιδευτικές δράσεις των νέων μιας μεγάλης πόλης, όπως η Αθήνα, που έχει στην ευθύνη του όλες τις αντίστοιχες δομές. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω το έμπειρο προσωπικό του ΟΠΑΝΔΑ σε όλους τους τομείς δραστηριότητας –πολιτισμό, αθλητισμό και διά βίου μάθηση–, που δουλεύει άοκνα προς αυτή την κατεύθυνση. 

ΟΠΑΝΔΑ

  • Ποια είναι τα σχέδια του ΟΠΑΝΔΑ για μετά τις γιορτές; Τι άλλο να περιμένουμε;

Μετά τα Χριστούγεννα έχουμε τις αποκριάτικες εκδηλώσεις μας για πρώτη φορά σε αυτή τη θητεία –δεν έχουν γίνει ξανά λόγω Covid και lockdown– και δεν βλέπουμε την ώρα να γίνουν. Ετοιμάζουμε ένα πολύ ενδιαφέρον εικαστικό πρόγραμμα στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» και στο Κέντρο Τεχνών, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά 6-12 ετών και οικογένειες σε όλα τα μουσεία μας και τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης που βρίσκονται στα 7 δημοτικά διαμερίσματα, καθώς και ενδιαφέρουσες παραστάσεις στα θέατρά μας «Ολύμπια» και «Άννα και Μαρία Καλουτά». Επίσης, έρχονται ο Ημιμαραθώνιος τον Μάρτιο και ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας αλλά και το Champions League για παιδιά 7-15 ετών, μέσω της UEFA και σε συνεργασία με τον ΠΑΟ, τον Μάιο. Επιπλέον, ο ΟΠΑΝΔΑ συνδιοργανώνει πολλές δράσεις με σοβαρούς φορείς για αθλητικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το «Μαζί για το Παιδί», η ΕΨΕ, ο ΣΕΓΑΣ, ο ΟΠΕΚΑ, οι Νύχτες Πρεμιέρας, το Μικρό Παρίσι των Αθηνών, το Διεθνές, Εφηβικό και Παιδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Make a Wish κ.ά.

  • Πείτε μου για τον ΟΠΑΝΔΑ: Για να φτάσετε στην επιτυχία τέτοιων στόχων απαιτείται στενή επαφή και κατανόηση των νέων. Πώς επιτυγχάνεται αυτό και ποσό εύκολο είναι, δεδομένου ότι οι νέες γενιές είναι δύσκολο να προσεγγισθούν»;

Δεν ξέρω αν πρόκειται για επιτυχία στόχων, σίγουρα όμως μπορώ να πω ότι πρόκειται για σκληρή δουλειά και ειλικρινή μέριμνα να προσφέρουμε στους δημότες τις υπηρεσίες που τους οφείλουμε. Έχετε δίκιο βέβαια, οι νέοι από την εφηβεία και μετά είναι «ζόρικο» target group. Eμείς πάντως, ως Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων έχουμε καταφέρει την προσέγγιση αυτών των ηλικιών μέσω και των τριών πυλώνων δραστηριότητάς μας, που είναι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η διά βίου μάθηση. Σίγουρα αναγνωρίζουμε την πολύ μεγάλη συμμετοχή των ηλικιών αυτών σε όλες τις μαζικές αθλητικές διοργανώσεις που κάνουμε, όπως και στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήριά μας –και όχι μόνο–, θα αδικούσα πάντως τους νέους μας αν δεν ανέφερα τη μεγάλη συμμετοχή τους στα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που τρέχουμε σε όλους τους χώρους ευθύνης μας. Από την Πινακοθήκη του Δήμου μας και όλους τους πολιτιστικούς χώρους μέχρι τα θέατρά μας και τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης, η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Υπάρχει όμως, αν μου επιτρέπετε, μια σημαντική παράμετρος: ως ΟΠΑΝΔΑ προσπαθούμε να εισάγουμε πολύ προσεγμένα προγράμματα, που αναδεικνύουν νέες τάσεις αλλά και διαχρονικές αξίες επενδύοντας πολύ στην καινοτομία και στην ποιότητα. Προσπαθούμε πάντα να ενεργούμε με βάση αυτά τα κριτήρια και ομολογώ ότι η ανταπόκριση που συναντάμε είναι για μένα προσωπικά συγκινητική.

 
*Φωτογραφία άρθρου: Ανδρέας Σιμόπουλος
Πηγή: skai.gr