Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια όπου δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη σε Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά, καθώς οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπο και προκαλούν καταστροφές, απειλώντας χωριά.

Τα πρώτα ελικόπτερα και αεροπλάνα έχουν ήδη απογειωθεί για να μπουν στη μάχη με τη φωτιά 

Αυτή την ώρα (06:30πμ) μαίνεται η πυρκαγιά στη Γαλατσώνα, η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο καθώς εάν το συγκεκριμένο μέτωπο της φωτιάς ξεφύγει, τότε θα περάσει στην απέναντι πλευρά που βρίσκονται Καμάρια, Νέα Σινασό και Ιστιαία. 

Εάν κάτι τέτοιο γίνει, τότε θα παραδοθεί στις φλόγες ένα ακόμη πλούσιο σε βλάστηση δάσος, το οποίο έχει παραμείνει άκαυτο από τη πύρινη λαίλαπα όλες αυτές τις μέρες, όπως και τα παραπάνω χωριά. 

Το μέρος είναι ιδιαίτερα δύσβατο και δεν μπορούν να επιχειρήσουν πεζοπόρα τμήματα, οπότε οι ελπίδες βρίσκονται στα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες να επιχειρούν.

Θετικό είναι και το γεγονός ότι στη περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι αυτή την ώρα. Οι κάτοικοι -σαν μια ενωμένη γροθιά- ανεβαίνουν πάνω σε ταράτσες στήνοντας παρατηρητήρια για να μπορούν να βλέπουν τη κατεύθυνση της πυρκαγιάς και να καθοδηγούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους συμπολίτες τους στη μάχη με τις φλόγες. Οι κάτοικοι λένε πως «και ένα δέντρο ακόμη να σώσουμε είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στη Γαλατσώνα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι εθελοντές και οι κάτοικοι έδωσαν οληνύχτα μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Οι φλόγες πετάγονται μέσα από σημείο που δεν είχε καεί νωρίτερα. Τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους για να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη ώστε να επιχειρήσουν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και να προσεγγίσουν το σημείο με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Το θετικό είναι ότι πίσω από τη χαράδρα είναι ήδη καμένη η έκταση και δεν φυσάει ισχυρός άνεμος, κάνοντας δύσκολη την επέκταση της φωτιάς. Ωστόσο, υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και το μέτωπο φουντώνει με τις φλόγες να ανεβαίνουν σε πολύ μεγάλο ύψος. .

Οι κάτοικοι παραμένουν στο σημείο, βοηθούν και φέρνουν νερά στηρίζοντας τους πυροσβέστες. Στόχος είναι η φωτιά να μη περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου όπου βρίσκονται τα Καμάρια, η Ιστιαία και η Νέα Σινασό όπου δεν έχει περάσει η πυρκαγιά. Ευχή όλων είναι το πρωί, να μην υπάρχουν άνεμοι και τα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν τελικό «χτύπημα« για την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας.

Μαίνεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες που ξεκίνησαν κοντά στο χωριό Αγριοβότανο μετά από αναζωπύρωση. Στο Ψαροπούλι και στα Βασιλικά οι αναζωπυρώσεις ήσαν συνεχείς, όπως και στα Ελληνικά, όπου παρατηρούνταν μέσα σε χαράδρα που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά τμήματα.

   Οι πυροσβέστες και όσοι μετείχαν στην κατάσβεση, έκοψαν την πορεία της φωτιάς προς το Καστρί, τις Γούβες και στην παραλιακή ζώνη Παλαιόκαστρο και Βουλίκι.

   Στο Ασμήνι, μετά την απειλή του μεσημεριού, το μέτωπο έχει περιοριστεί. Οι αναζωπυρώσεις συνεχίζουν και χρειάζονται παρεμβάσεις στην περιοχή όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Ντινιούς. Ανάμεσα σε Γαλατσώνα και Αβγαριά οι αναζωπυρώσεις δεν έχουν τέλος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν «στρατοπεδεύσει» στο σημείο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

   Στις Καματριάδες, μπορεί οι ζώνες πυροπροστασίας που δημιουργήθηκαν με τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα να έδωσαν λύσεις, όμως ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί. Πυροσβέστες και εθελοντές είναι σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Στην ίδια περιοχή, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς το Τελέθριο, συνεχίζει να αποτελεί απειλή παρά τις ρίψεις νερού από εναέρια μέσα και επεμβάσεις από πεζοπόρα τμήματα, μέσα σε απόκρημνους βράχους.

   Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Στερεάς έχει διαθέσει υδροφόρες και 61 χωματουργικά μηχανήματα που παραμένουν στην περιοχή. Όπως σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, «βλέπουμε τα μέτωπα να περιορίζονται, παραμένοντας όμως επικίνδυνα. Όσο μας συγκινεί η ενεργοποίηση των κατοίκων και των εθελοντών που πέφτουν στη μάχη με τις φλόγες, τόσο μας 'μαυρίζουν' οι καταστάσεις που οδήγησαν σε αυτό το σημείο».  
 
«Η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να μείνουν όλες οι δυνάμεις ενεργές, ώστε να μην ξεφύγει πάλι η πυρκαγιά. Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον πύρινο όλεθρο, που καταστρέφει τον τόπο και τις ψυχές μας» συμπληρώνει ο περιφερειάρχης. 

 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις