Ολοκληρώθηκε η τεχνική σύσκεψη υπό τον Χαρδαλιά: Το 90% των βλαβών θα έχουν επιδιορθωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα

Στον «Όλυμπο», το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιήθηκε η νέα τεχνική σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, του Στρατού και όλων των φορέων που επιχειρούν για την ταχύτερη δυνατή επίλυση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζει η Αττική.  Ο Όλυμπος έχει εγκατασταθεί στη συμβολή των Λεωφόρων Θησέως και Διονύσου, στην Εκάλη Αττικής.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε άλλη μια σύσκεψη εδώ στον Όλυμπο, στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος. Από τις 83 βλάβες που είχαν παρουσιαστεί στην Αττική, σήμερα στις 6 το πρωί είχαμε 42 σε εκκρεμότητα. Στις 13:00, έμεναν 21 να αποκατασταθούν. Στις 16.00 είχαμε 16 και μέχρι την επόμενη μία ώρα θα έχουν μείνει ουσιαστικά 10 σημεία μέσης τάσης προς αποκατάσταση, περίπου 13.000 νοικοκυριά. Θα γίνει αναδιάταξη των δυνάμεων του ΔΕΔΔΗΕ, έτσι ώστε όλες οι δυνάμεις να επικεντρωθούν σε αυτά τα 10 σημεία και πιστεύω ότι μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι ελάχιστες οι μη λειτουργικές υποδομές. Ουσιαστικά, δηλαδή, το 90% των βλαβών από χθες θα έχουν επιδιορθωθεί». 

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, στην Εύβοια από τους 37 οικισμούς με 15.000 κόσμο χωρίς ηλεκτροδότηση, έχουν γίνει 517 αντικαταστάσεις στύλων, καθώς και πέντε νέες οδεύσεις. «Χρειάστηκε δηλαδή να περάσουμε από αλλού νέο δίκτυο, γιατί είχε καταστραφεί παντελώς το υφιστάμενο. Αυτή τη στιγμή ελάχιστοι οικισμοί έχουνε μείνει χωρίς ρεύμα, περίπου 3.000 νοικοκυριά και συνεχίζεται η προσπάθεια μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες τελείως«, επισήμανε. 

Στην Κρήτη, όπου νωρίτερα κατέρρευσαν δύο γραμμές υψηλής τάσης με αποτέλεσμα όλη η Σητεία να μείνει εκτός ηλεκτροδότησης για λίγες ώρες, αποκαταστάθηκαν πλήρως. 

«Πριν λίγο -θέλω να σταθώ σε αυτό- η ΕΜΥ ανακοίνωσε και επίσημα ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη κακοκαιρία των 40 τελευταίων ετών. Η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων ήταν 36 ώρες στην Αττική με τις μεγάλες εντάσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας για 24 συνεχόμενες ώρες και να συνοδεύονται από ύψος χιονιού περίπου στα 25 εκατοστά. Έχουν ριχτεί στη μάχη περίπου 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 40 στελέχη της ΕΜΑΚ, 40 στελέχη του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και όλες οι περιφερειακές μονάδες της Πυροσβεστικής με την αρωγή και της αστυνομίας στο ζήτημα της προσβασιμότητας και της προσπέλασης. Δεν θα ξεκουραστεί κανείς, δεν θα κοιμηθεί κανείς, κανείς δεν δέχεται να αντικατασταθεί, θα είμαστε όλοι εδώ όπως και χθες το βράδυ, μέχρι και η τελευταία γειτονιά, η ποιο απομακρυσμένη γειτονιά της Αττικής να πάρει ρεύμα. Μέχρι τέλος πάντων οι ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα. Συνεχίζουμε με συσκέψεις και με πλήρη οργάνωση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να μπορέσουμε να φέρουμε το σωστό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. 

Σε σχετική ερώτηση,  ίδιος σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή, μετά τις 18.00 κάνουμε μια αναδιάταξη, εξού και η σύσκεψή μας εδώ, ώστε να ρίξουμε το βάρος στις τελευταίες 10  γραμμές και μέχρι τα μεσάνυχτα να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, είναι πιο πολύπλοκες, κάποιων νοικοκυριών που θα μείνουν χωρίς ρεύμα. Είμαι σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να τους εξασφαλίσουμε ό,τι μπορεί να χρειαστούν για αυτό το τελευταίο βράδυ».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ σημείωσε: «Όπως είχαμε και νωρίτερα, σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περαιτέρω το μέτωπο στα βόρεια προάστια της Αττικής. Όταν κάποιο νοικοκυριό, καθώς ηλεκτροδοτούνται οι περιοχές μέσης τάσης δεν έχει ρεύμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να μεριμνήσει και από πλευράς του να το δηλώσει αρμοδίως, δηλαδή είτε στο τηλεφωνικό κέντρο, το γνωστό τηλέφωνο του ΔΕΔΔΗΕ, είτε στο internet, είτε στο application. Ο λόγος είναι να καταγραφεί το σημείο, στο οποίο δεν υπάρχει ρεύμα. Γιατί περνάει η μέση τάση, αλλά μπορεί κάποιο καλώδιο πραγματικά του τελευταίου ασύνδετου σπιτιού να έχει σπάσει από ένα μόνο κλαδί. Αυτό δεν μπορεί να φανεί εύκολα. Είναι σημαντικό λοιπόν να είναι αμφίδρομη αυτή η πληροφόρηση».

Σημείωσε δε ότι στα βόρεια προάστια, είναι εκατοντάδες οι κορμοί που έχουν πέσει και τους μαζεύει με την αρωγή και την υποστήριξη και την συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού. «Ήτανε τεράστια η έκταση των κορμών -όχι κλαδιών- ολόκληρων κορμών που καταρρέαν, έσπαγαν και έκοβαν τα καλώδια. Δεν μπορώ να σας κάνω πρόβλεψη ότι δίνουμε σε μια γραμμή και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι πίσω από ένα δρόμο υπάρχει ένα καινούριος κορμός που έχει πέσει. Συντονιζόμαστε, προσπαθούμε, ανανεώνουμε την πληροφόρηση, ορμάμε», υπογράμμισε. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Διευθυντής Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Ιωάννης Παπαναγνώστου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.  

Σημειώνεται ότι από χθες, έχει ενεργοποιηθεί η Πολιτική Προστασία και ο Στρατός για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στον ΔΕΔΔΗΕ, με διάθεση συνεργείων και μέσων για τη διευκόλυνση των εργασιών αποκατάστασης του δικτύου ηλεκτροδότησης. 

Πηγή: skai.gr