Ωκεανίς: Eγκλωβισμοί, πτώσεις δέντρων και προβλήματα σε όλη τη χώρα (video)

Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει ολόκληρη τη χώρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμούς ατόμων.



Οκτώ άτομα απεγκλωβίστηκαν στην Πάρνηθα. Πρόκειται για 2 οικογένειες που είχαν παγιδευτεί με τα αυτοκίνητα τους στη θέση Φλαμπούρι.

Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν 5 άτομα από ακινητοποιημένο όχημα λόγω χιονόπτωσης στο Καρπενήσι.

 Άλλα δυο άτομα χρειάστηκαν τη συνδρομή της Πυροσβεστικής καθώς αποκλείστηκαν στο όρος Αίνος της Κεφαλονιάς, στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου.

Πυροσβεστική απεγκλώβισε έναν οδηγό που είχε ακινητοποιηθεί το όχημα του στη Σαμοθράκη - που αντιμετωπίζει σφοδρές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Τη βοήθεια της πυροσβεστικής χρειάστηκαν και άλλοι δύο άνθρωποι στην περιοχή Κλεινοβού Τρικάλων.

Εγκλωβισμένοι για περίπου 4,5 ώρες παρέμειναν οι επιβάτες πέντε λεωφορείων και δεκάδων οχημάτων στην ιερά μονή του Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο στη Λάρισα, λόγω της χιονόπτωσης.

Μεγάλη βλάβη έχει σημειωθεί στην ηλεκτροδότηση του ανατολικού Πηλίου, από την κατάρρευση στύλου υψηλής τάσης στην περιοχή των Μηλεών.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ Μαγνησίας, προσπαθούν να την αποκαταστήσουν.

Η Βόρεια Ελλάδα και πολλές ορεινές περιοχής της υπόλοιπης χωράς έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ χιόνια πέφτουν και στην Πάρνηθα αλλά και τα Βόρεια Προάστια, όπως την Άνοιξη και την Εκάλη.

Σε τμήματα της Εγνατίας οδού στη Ροδόπη και την Ξάνθη, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων άνω των τρεισήμισι τόνων λόγω των θυελλωδών ανέμων.




Κλειστοί παραμένουν από τα χιόνια οι δρόμοι προς Πάρνηθα και η Περιφερειακή Πεντέλης-Νέας Μάκρης, ενώ τα συνεργεία της Πυροσβεστικής δουλεύουν συνεχώς από χτες το πρωί, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, για την αποκατάσταση προβλημάτων, που δημιούργησαν κυρίως οι θυελλώδεις άνεμοι.

Νωρίτερα έκλεισε η οδός Ομορφοκκλησιάς στη Νέα Ιωνία, από την συμβολή με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, εξαιτίας πτώσης δένδρου από τον αέρα, ενώ στην οδό Βικέλα στον Άγιο Ελευθέριο έπεσε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία από την οδό Κουρτίδου προς τη λεωφόρο Κηφισού.

Συνολικά από χτες, Σάββατο, στις 06.00, μέχρι σήμερα στις 06.00, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, έλαβε στην Αττική συνολικά 367 κλήσεις.

Tα τηλεφωνήματα αφορούσαν αιτήματα για κοπές δένδρων που έπεσαν από τους πολύ ισχυρούς ανέμους και άλλες 94 κλήσεις για απομάκρυνση πινακίδων και άλλων αντικειμένων που έπεσαν στους δρόμους και αυτοκίνητα.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, λόγω χιονιού, τα αυτοκίνητα στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας κινούνταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά τα εκχιονιστικά μηχανήματα άνοιξαν πολύ γρήγορα το δρόμο και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η Πυροσβεστική έλαβε συνολικά 136 κλήσεις το τελευταίο 24ωρο, που αφορούσαν: 99 κοπές δένδρων, 26 απομακρύνσεις αντικειμένων που παρασύρθηκαν από τον αέρα, έξι μεταφορές ασθενών, κυρίως για αιμοκάθαρση, και πέντε παροχές βοήθειας σε πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στα χιόνια με τα αυτοκίνητα τους.

Οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν με οχήματα της Πυροσβεστικής ήταν 3 στη Λήμνο, ένας στην Σάμο, ένας στην Αλεξανδρούπολη και ένας στην Χαλκιδική.

Συναγερμός σήμανε χθες βράδυ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς στη Νέα Σμύρνη δέντρο έπεσε πάνω σε 12 οχήματα. Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός.

Πλοία 


Παραμένουν τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές που φθάνουν τα 9 και στο Αιγαίο τοπικά τα 10 μποφόρ. 

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό. Μόνο με φέρυ μποτ εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Βόλος Σποράδες, Κυλλήνη- Ζάκυνθος, Κυλλήνη Κεφαλλονιά, Πρίνος-Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. 

Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου. Κανονικά εκτελούνται επίσης και τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα.

Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια, είναι από χθες τα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και φθάνουν τα 9 μποφόρ.

Η κακοκαιρία "ΩΚΕΑΝΙΣ" δημιούργησε πολλά προβλήματα στο νησί της Κεφαλονιάς. Οι δυνατοί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ, δημιουργώντας προβλήματα ηλεκτροδότησης σε όλο το νησί. 

Όλο το βράδυ συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούσαν να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Προβλήματα στην Πελοπόννησο 

Προβλήματα, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και της Κορινθίας, έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης, από το 75ο χιλιόμετρο, έως το 90ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Ηλείας, στην επαρχιακή οδό Τρίπολης- Άργους από το 25ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Αργολίδας και στις παρακάτω περιοχές της Αρκαδίας: 


- Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Κοσμά-Γερακίου, από το 15ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο.
- Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Μαρίου- Αγίου Δημητρίου, από το 27ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο.
- Στην επαρχιακή οδό Ελάτης- Χρυσοβιτσίου-Στεμνίτσας- Βυτίνας.
Στην Κορινθία είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:
-Στην επαρχιακή οδό. Ξυλοκάστρου- Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο και άνω.
- Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων- Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.
- Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου- Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.
-Από το 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κιάτου.
-Από το 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Δερβενίου.
-Από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λυκούργιας.

Να σημειωθεί ότι εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Τέλος, στο νομό Μεσσηνίας, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Σπάρτης-Καλαμάτας από το 23,5ο χιλιόμετρο, έως το 38,5ο χιλιόμετρο, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Πήλιο

Στο χιόνι έχει «βυθιστεί» το Πήλιο από τις έντονες χιονοπτώσεις των τελευταίων ωρών, αλλά χωρίς ουσιαστικά προβλήματα ή αποκλεισμούς χωριών και οικισμών, ενώ οι σφοδροί άνεμοι έχουν καθηλώσει από χθες τα πλοία στο λιμάνι του Βόλου.

Η χιονόπτωση που άρχισε από χθες συνεχίσθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας σε ολόκληρο το Πήλιο και έθεσε σε κλοιό χιονιά ακόμη και την πόλη του Βόλου, αφού περιμετρικά όλα τα προάστια είναι χιονισμένα. Από τον Άνω Βόλο και πάνω προς το Πήλιο τα πάντα έχουν καλυφθεί από το παχύ στρώμα χιονιού, αλλά οι δρόμοι διατηρούνται είναι ανοιχτοί λόγω του 24ωρου αποχιονισμού τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στον ορεινό όγκο του Πηλίου επιχειρούν 60 μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας, κυρίως στον οδικό άξονα Βόλου-Πορταριάς-Χανίων-Ζαγοράς, όπου το χιόνι έφθασε το 1,5 μέτρο και από τους εκχιονισμούς έχει δημιουργηθεί "τείχος χιονιού" που ξεπερνά τα 2 μέτρα και καθιστά δύσκολη την κίνηση των αυτοκινήτων, καθώς αποχιονίζουν τον δρόμο ειδικά μηχανήματα τύπου "ανέμης".

Το ίδιο σκηνικό και στον νότιο οδικό κλάδο μέσω Τσαγκαράδας, όπως και στο νότιο Πήλιο προς Αργαλαστή, Λαύκο και Προμύρι που εκχιονίζονται οι δρόμοι, παρά την έντονη χιονόπτωση.
 
Στην Πορταριά το χιόνι έχει φθάσει τα 20 εκατοστά,στα Χάνια ξεπέρασε το 1,5 μέτρο και στις Αγριολεύκες στο χιονοδρομικό κέντρο το ύψος του χιονιού φθάνει τα δύο μέτρα, αλλά παραμένει κλειστό και σήμερα λόγω της χιονοθύελλας που επικρατεί και των σφοδρών ανέμων.
 
Σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, αλλά η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι υποχρεωτική, αφού οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν πάγο στο οδόστρωμα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
 
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε από τους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση προς το Πήλιο, χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο, ώστε να βοηθηθούν τα συνεργεία αποχιονισμού που εργάζονται σε 24ωρη βάση.
 
Εκτός από το Πήλιο, πυκνό χιόνι πέφτει συνεχώς και στην Οθρυ, με αποτέλεσμα με δυσκολία να διατηρούνται οι δρόμοι ανοιχτοί προς Βρύναινα και Ανάβρα.
 
Στον Βόλο έπεφτε συνεχώς χιονόνερο, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 4 βαθμών η μέγιστη μέχρι 0 η ελάχιστη.

Πάνω από 1 μέτρο χιόνι στα Τρίκαλα


Από δέκα εκατοστά μέχρι και ενάμιση μέτρο, σε ορισμένα ορεινά σημεία είναι το ύψος του χιονιού στο νομό Τρικάλων, ενώ συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση.

Αυτά επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, υπογραμμίζοντας  ότι σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στην περιοχή επιχειρούν 44 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων. Το εθνικό οδικό δίκτυο σύμφωνα με τον ίδιο είναι ανοιχτό και δεν υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.

Στα νησιά των Σποράδων δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με χιονοπτώσεις, αλλά λόγω των θυελλωδών ανέμων έχει διακοπεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση τους με τον Βόλο.
 
ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ:
Limnos Report