ΟΚΑΝΑ: Φορείς εξαρτήσεων από Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία επισκέφθηκαν το ΧΕΧ - Πρότυπο στην Ευρώπη

Η βέλτιστη πρακτική που εφαρμόζει ο ΟΚΑΝΑ στην αντιμετώπιση της εξάρτησης συγκεντρώνει για ακόμα μία φορά το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας.

ΟΚΑΝΑ: Φορείς εξαρτήσεων από Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία επισκέφθηκαν το ΧΕΧ για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας  -Πρότυπο στην Ευρώπη
 
Εκτενή δημοσιότητα στην Ευρώπη έχει λάβει η βέλτιστη πρακτική που εφαρμόζει ο ΟΚΑΝΑ στην αντιμετώπιση της εξάρτησης. Η ανθρωποκεντρική και ολιστική προσέγγισή του για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στη χώρα, συγκεντρώνει για ακόμα μία φορά το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας.

Ειδικότερα, η πρακτική του ΟΚΑΝΑ προκάλεσει το έντονο ενδιαφέρον πολλών Ευρωπαϊκών φορέων και ειδικών που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις. Μετά την διεξαγωγή της πρώτης Συνάντησης των Επαγγελματιών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μείωσης της Βλάβης στην Αθήνα (1-4 Νοεμβρίου 2022), που έγινε με αφορμή τη δημιουργία του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) και Κέντρου Ημέρας/Υπνωτηρίου του ΟΚΑΝΑ στη χώρα, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 επισκέφθηκε τον ΟΚΑΝΑ ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού ISAM - International Society of Addiction Medicine - Καθηγητής Alex Baldacchino.

O Καθηγητής Baldacchino επισκέφθηκε μεταξύ άλλων τον νέο ΧΕΧ STEKI46, τη μονάδα άμεσης πρόσβασης, τη ΜΑΒΥ, το AKHA-Υπνωτήριο και τη ΜΟΘΕ Αβέρωφ του Οργανισμού. Σε ομιλία του στον ΟΚΑΝΑ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τις δομές και την προσέγγιση του Οργανισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη σημασία του ανθρωποκεντρικού μοντέλου που εφαρμόζει καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα των αναγκών τόσο των ενεργών χρηστών ουσιών στη μείωση της βλάβης, όσο και των ωφελούμενων στα προγράμματα θεραπείας του. Χαρακτήρισε τον ΟΚΑΝΑ ως ένα Οργανισμό υπόδειγμα, καθώς συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παρεχόμενων υπηρεσιών και φροντίδας, από την ασφαλή χρήση και την εκπαίδευση ως την φροντίδα υγιεινής και αστεγίας, από την θεραπευτική προσέγγιση και την διασύνδεση ως την πολυεπίπεδη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και την ουσιαστική κοινωνική φροντίδα. Ο καθηγητής  Baldacchino προσέδωσε στον ΟΚΑΝΑ τον χαρακτηρισμό ενός ολοκληρωμένου, μοναδικού στην Ευρώπη, Κέντρου Αριστείας και Πρακτικών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Το μοντέλο του ΟΚΑΝΑ παρουσιάστηκε στο στο Αγγλικό Κοινοβούλιο και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως πρακτική προς υιοθέτηση

Στον απόηχο των σημαντικών διακρίσεων που έχει λάβει η πρακτική του ΟΚΑΝΑ, έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικές επισκέψεις από φορείς της Ευρώπης και Πανεπιστήμια, ώστε να δουν από κοντά την εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός στην άμεση πρόσβαση και τη μείωση της βλάβης. Τον νέο ΧΕΧ έχουν επισκεφτεί φορείς εξαρτήσεων από τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Σε αυτά προστίθεται και η παρουσίαση του μοντέλου του ΟΚΑΝΑ στο Αγγλικό Κοινοβούλιο και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως πρακτική προς υιοθέτηση και από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όλα αυτά έχουν φέρει τη χώρα μας και τον ΟΚΑΝΑ στο επίκεντρο της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας καθιστώντας τις επιστημονικές πρακτικές του πρότυπο εφαρμογής. 

Τέλος, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες από τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και τον Πρόεδρό του, Θανάση Θεοχάρη. Αναγνωρίζοντας δε τις πραγματικές ανάγκες του ευάλωτου αυτού πληθυσμού των χρηστών ουσιών, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχάρης προχώρησε σε αναπροσαρμογή της λειτουργίας του Οργανισμού υιοθετώντας ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο ολιστικής αντιμετώπισης της εξάρτησης και ουσιαστικής κάλυψης των αναγκών τους, καθιστώντας τον ΟΚΑΝΑ σημείο αναφοράς στο διεθνές πεδίο.

Πηγή: skai.gr