Οικονόμου: Σουρεαλιστικό... τα Μέσα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, λένε ότι δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που προκάλεσε το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου

Για πρωτοφανή και συντονισμένη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, από ΜΜΕ που σπεύδουν να υιοθετήσουν την κριτική ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η οποία παρουσιάζει την Ελλάδα να είναι χαμηλότερα στη λίστα από το Τσαντ, μία χώρα στην οποία υπάρχει δικτατορία.

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου

«Ζούμε το τελευταίο διάστημα μια πρωτοφανή και συντονισμένη επίθεση εναντίον της Κυβέρνησης και μέσω αυτής της επίθεσης εναντίον της Πατρίδας με όχημα την περιβόητη έκθεση για το επίπεδο της της ελευθερίας του  τύπου στην Ελλάδα. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, έως και σουρεαλιστικό ότι τις απόψεις αυτές -ότι δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου- τις επικαλούνται με μεγαλύτερη θέρμη εδώ στην Ελλάδα, εκείνα τα Μέσα που ασκούν τη σκληρότερη κριτική στην Κυβέρνηση. Εκείνα τα Μέσα που ασκούν τη σκληρότερη κριτική στην Κυβέρνηση -όπως έχουν κάθε δικαίωμα και έτσι γίνεται στη Δημοκρατία- είναι αυτά που σπεύδουν να υιοθετήσουν την κριτική ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Στη μεγάλη εικόνα αν το δει κανείς αυτό είναι σουρεαλιστικό. 

Η εκστρατεία αυτής της δυσφήμισης έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας καλά οργανωμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης, με ψέματα, με ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με την απουσία ακόμη στοιχειώδους έρευνας με διαστρέβλωση περιστατικών και με εργαλειποίησή τους. Κάποιοι μάλιστα με αρρωστημένη φαντασία έφτασαν να ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα υπολείπεται στην ελευθερία του Τύπου ακόμη και σε σχέση με Δικτατορίες.

Θα αναφερθώ πιο συγκεκριμένα. Πρώτα από όλα η περιβόητη έκθεση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, μια έκθεση των RSF (Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα)  που με ικανοποίηση περιφέρουν και στην Ελλάδα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ακόμη και ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας, την έχει επικαλεστεί και πολλοί άλλοι. 

Πέρα από τη χώρα μας, η έκθεση αυτή λέει ότι το Τρινιντάντ είναι πάνω από τη Γαλλία. Η Μπουρκίνα Φάσο, με τους πυροβολισμούς στους δρόμους, λένε οι RSF, και τους εκτοπισμούς είναι πάνω από τις Η.Π.Α.. Η Δομινικανή Δημοκρατία πάνω από την Ισπανία και την Αυστραλία. Η  Ναμίμπια και το Ανατολικό Τιμόρ, λένε ότι οι RSF, βρίσκονται πάνω από τον Καναδά, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Παπούα Νέα Γουινέα πάνω από την Ιαπωνία.

Και φυσικά η έκθεση αυτή που επικαλείστε ανάμεσα στα άλλα αποκαλεί τα κατεχόμενα της Κύπρου, Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου, τοποθετεί την Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου κάτω από το Τσάντ, ότι το Τσαντ είναι πάνω από την Ελλάδα. Το Τσάντ στο οποίο υπάρχει στρατιωτική δικτατορία και στο οποίο παρεπιπτόντως σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στις 21/10/2022 δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στη βία που ξέσπασε στη χώρα, καθώς εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους ζητώντας μια ταχύτερη μετάβαση στη δημοκρατική εξουσία. Αυτή είναι η χώρα που κατά τους RSF υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα. 

Από τα  επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκύπτει ότι κατά το χρονικό διάστημα από την 01/01/2019 μέχρι και σήμερα, τα τελευταία 3 χρόνια υπήρξαν 14 καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές, απαράδεκτες συμπεριφορές, οι οποίες ελέγχονται, ορισμένες έχουν καταλήξει πειθαρχικές διώξεις, άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη. 14 περιπτώσεις που συμφωνούμε όλοι ότι δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει. 

Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε όλη την χώρα 15329 πορείες-συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις-συλλαλητήρια. Για να έχουμε μια αίσθηση 14 καταγγελίες για 15329 πορείες και συγκεντρώσεις! Αυτή είναι η χώρα που καταστέλλει και εμποδίζει τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους...».

Πηγή: skai.gr